NOĆNI SPEKTAKL

Supermjesec obasjao BiH: "Ovo će se ponoviti tek za 14 godina"

Supermjesec je pojam koji označava fenomen kada se Mjesec približi Zemlji na udaljenost manju od 360.000 kilometara

Supermjesec. N, Ajnadžić

H. J. I.

31.7.2023

Mjesec je bio pun večeras u 20:38 sati, a supermjesec se pojavljuje u trenutku kad je Mjesec najbliže Zemlji i u tom položaju izgleda svjetliji i veći od uobičajenog mjeseca. 

Supermjesec je pojam koji označava fenomen kada se Mjesec približi Zemlji na udaljenost manju od 360.000 kilometara. Tada je izrazito sjajan i na nebu djeluje puno veće, a plime i oseke su intenzivnije. 

Supermjesec. N. Ajnadžić

U noći na utorak Mjesec će biti na udaljenosti od 357.530 kilometara od Zemlje, a drugi put će za 30 dana biti nešto bliži, na 357.344 kilometara.

Astronomi kažu kako je rijetkost da se u istom kalendarskom mjesecu dvaput pojavi supermjesec te su zadnji put pojavu zabilježili 2018. godine. Italijanski astronom Đanluka Masi (Gianluca) tvrdi kako će se ovaj fenomen sljedeći put ponoviti tek 2037., za 14 godina. Ako nebo bude vedro, dvogledima i teleskopima promatrači će moći vidjeti značajke površine Mjeseca.

Supermjesec. N. Ajnadžić

Osim supermjeseca, 1. avgusta će se na nebeskom svodu lakše moći uočiti Merkur i Mars. Najbolje vrijeme za promatranje je od izlaska Mjeseca do njegova uzdizanja. Ove godine je prvi put supermjesec zasjao 3. jula.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.