TRI MILIONA 5G STANICA

Kina pustila u rad najbrži internet na svijetu

Ima propusnu moć od 1,2 terabajta u sekundi

Ova 3.000 kilometara dugačka ultrabrza mreža postaje najznačajniji dio buduće kineske internetske infrastrukture. Facebook

E. Ag.

15.11.2023

U Kini je puštena u rad najbrža internet-konekcija na svijetu, koja ima propusnu moć 1,2 terabajta u sekundi i povezuje Peking, Vuhan i Guangžo.

Ova 3.000 kilometara dugačka ultrabrza mreža postaje najznačajniji dio buduće kineske internetske infrastrukture, javlja Global tajms.

Kako se navodi, do septembra ove godine u zemlji je izgrađeno više od tri miliona 5G stanica s antenama koje formiraju najveću mrežnu strukturu na svijetu.

Nova okosnica mreže označava još jedan korak naprijed za Kinu, koja je zabrinuta zbog svoje ovisnosti o Sjedinjenim Državama i Japanu za hardver i druge komponente internetske tehnologije. Sav softver i hardver sistema proizvedeni su unutar komapnije, a tehnička istraživačka grupa briljirala je u svemu, od usmjerivača i preklopnika do optičkih veza, razvijajući tehnologiju za kombiniranje nekoliko radi povećanja propusnosti.

Većina mrežnih okosnica interneta u svijetu radi brzinom od samo 100 gigabajta u sekundi. Čak su i SAD tek nedavno dovršile prijelaz na internet pete generacije s brzinom od 400 gigabajta u sekundi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.