SPYLOAN

Android virus s Google Play prodavnice preuzet više od 12 miliona puta

Zlonamjerne aplikacije kradu s Android uređaja lične podatke, a nude "brz i lak pristup" finansijskim sredstvima

Google je reagovao na ESET-ove izvještaje i uklonio 17 zlonamjernih aplikacija. Redpacketsecurity

E. Ag.

10.12.2023

Više desetina zlonamjernih aplikacija za pozajmljivanje novca, koje se generalno nazivaju SpyLoan, preuzeto je više od 12 miliona puta ove godine s Google Play prodavnice, ali je broj mnogo veći jer su dostupne i u eksternim prodavnicama i na sumnjivim web lokacijama.

Otkriveni 18 SpyLoan aplikacija

SpyLoan Android prijetnje kradu s uređaja lične podatke koji uključuju listu svih naloga, informacije o uređaju, evidencije poziva, instalirane aplikacije, događaje u kalendaru, detalje o lokalnoj Wi-Fi mreži i metapodatke sa slika. Istraživači kažu da se rizik proteže na listu kontakata, podatke o lokaciji i tekstualne poruke.

Predstavljaju se kao legitimne finansijske usluge za lične zajmove koje obećavaju "brz i lak pristup sredstvima". Međutim, one varaju korisnike da prihvate plaćanja sa visokim kamatama, a onda akter prijetnje ucjenjuje žrtve da plate određenu sumu.

Od početka godine, kompanija za cyber sigurnost ESET, članica App Defense Alliance posvećena otkrivanju i iskorjenjivanju zlonamjernog softvera sa Google Playa, otkrila je 18 SpyLoan aplikacija, piše B92.

Google je reagovao na ESET-ove izvještaje i uklonio 17 zlonamjernih aplikacija iz svoje prodavnice, dok je jedna od njih sada dostupna sa drugačijim skupom dozvola i funkcionalnosti i više se ne detektuje kao SpyLoan prijetnja.

Kako da se zaštitite

Da biste se odbranili od SpyLoan prijetnje, vjerujte samo renomiranim finansijskim institucijama, pažljivo pregledajte tražene dozvole nakon instaliranja nove aplikacije i čitajte recenzije korisnika na Google Playu, koje često sadrže tragove o lažnoj prirodi aplikacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.