TEHNOLOGIJA

Google koristi vještačku inteligenciju za predviđanje poplava

Do sada ih je bilo veoma teško predvidjeti, jer većina rijeka nema mjerače protoka vode

Ovakav pristup je osigurao „veoma precizne rezultate za određene lokacije“. Flood Hub

E. Ag.

25.3.2024

Google je objavio da upotrebljava vještačku inteligenciju za predviđanje poplava, u nekim slučajevima i do sedam dana unaprijed. Ovi podaci objavljeni su u naučnom časopisu Nature.

Poplave su najčešće prirodne katastrofe koje se dešavaju širom svijeta, pa je svaki sistem ranog upozorenja dobra vijest. 

„Stotine hiljada“ simulacija

Do sada ih je bilo veoma teško predvidjeti, jer većina rijeka nema mjerače protoka vode. Google je uspio da zaobiđe ovaj problem tako što je obučio modele mašinskog učenja sa svim vrstama relevantnih podataka, uključujući i historijske događaje, očitavanje nivoa rijeka, nadmorske visine, konfiguracije terena… Nakon toga, kompanija je generisala lokalizovane mape i pokrenula „stotine hiljada“ simulacija na svakoj lokaciji. Ova kombinacija tehnika omogućila je modelima da precizno predvide buduće poplave.

Ovakav pristup je osigurao „veoma precizne rezultate za određene lokacije“, ali Google se nada da će primjena ovih tehnika pomoći da se problem riješi na globalnom nivou. U nekim slučajevima, uspješnost predviđanja poplava bio je i sedam dana unaprijed, a prosjek je bio oko pet dana. To je također izuzetan rezultat, jer ranije nije bilo mogućnosti da se izvrše bilo kakva predviđanja. Ovo je naročito važno u nedovoljno pokrivenim regionima, kao što su dijelovi Afrike i Azije.

Šta je sljedeći korak

Google je, zahvaljujući ovoj tehnologiji, osigurao tačno predviđanje poplava u 80 država, s ukupnom populacijom od 460 miliona. Prognoze su dostupne u Google pretrazi, u Google mapama i preko Android obavještenja. Također, podaci se mogu vidjeti i preko web aplikacije Flood Hub koja je aktivna od 2022. godine.

Google će nastaviti da istražuje potencijal mašinskog učenja za kreiranje boljih modela za predviđanje poplava, i s tim ciljem se udružio s akademskim istraživačima kako bi fino podesio AI algoritam. Kompanija se nada da će na kraju uspjeti da uspostavi globalnu platformu za precizno prognoziranje poplava širom svijeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.