VREMEPLOV

"Studengora": Kad mladi vojnik upozna Ejdu

Film je 2003. režirao Entoni Mingela

Scena iz filma "Studengora". Društvene mreže

L. S. R.

28.1.2023

„Studengora“ (Cold Mountain) film je redatelja Entonija Mingele (Anthony Minghella) zasnovan na istoimenom romanu Čarlsa Frjejzera (Charles Frazier). Snimljen je 2003. godine. Iako je radnja filma smještena u Okrugu Hajvud, Sjeverna Karolina, većinom je film snimljen na području Transilvanije, regiji Rumunije.

Odlazak u rat

W.P. Inman je mladi vojnik koji upoznaje Ejdu (Adu), zaljubi se u nju, no odnos im se pogorša nakon što on krene u rat.

Nakon bezbroj bitaka i gubitaka prijatelja, i vidjevši da Konfederacija gubi, Inmanu dojadi stanje rata, te se pješke zaputi prema Studengori u području Sjeverne Karoline i prema ženi koju voli. No, Ejda je gradska žena koja se nedavno preselila na ruralnu farmu gdje je nedavno umro njen otac, i pokušava sačuvati farmu od propasti zajedno s Rubi (Ruby), jer su svi muškarci u ratu.

Ada i Rubi imaju i susrete s muškarcima, koji nisu otišli u rat, već su ostali u svojoj zemlji, te sada hvataju ratne dezertere za vojsku. S tim će muškarcima i sam Inman imati problema. U filmu glume Džud Lav (Jude Law), Nikol Kidman (Nicole), Rene Zelveger (Renne Zellweger)

Autentična osoba

W. P. Inman je bila autentična osoba iz Studengore koja je služila konfederacijskoj vojsci, iz koje je dezertirao dvaput, i najvjerovatnije je pokopan na lokalnom groblju. Njegovi naraštaji i dalje žive na tim područjima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.