DEMANTIRAJU FONDACIJU

Oglasili se iz Udruženje reditelja i rediteljica BiH: Ovo je još jedna medijska dimna bomba

Saopštenje predsjednika Upravnog odbora Antonia Beusa je još jedna u nizu obmana javnosti i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine

I Jasmila Žbanić jedna od potpisnica. Facebook

Dž. H. M.

13.9.2023

Udruženje rediteljica i reditelja BiH demantuje navode, kako su napisali, (nepotpunog) Upravnog Odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo koji su se pojavili u medijima 12. 09. 2023., a vezani su za njihove aktivnosti.

Brojne nezakonitosti

- Saopštenje predsjednika Upravnog odbora Antonia Beusa je još jedna u nizu obmana javnosti i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, te još jedna medijska dimna bomba koja za cilj ima sakriti brojne nezakonitosti u radu Fondacije za kinematografiju Sarajevo.

Naše udruženje je podnijelo inicijativu Vladi FBiH da se sporne odluke Fondacije za kinematografiju Sarajevo ponište iz niza razloga, a u skladu sa datim ovlaštenjima, našu inicijativu je potpisao sekretar. Nakon što su određene produkcijske kuće uložile prigovor i Vlada Federacije Bosne i Hercegovine poništila sporne odluke, informisani smo da je Fondacija za kinematografiju Sarajevo uprkos odluci Vlade FBiH, promptno potpisala ugovore sa odabranim korisnicima i isplatila dio sredstava, znajući da će povrat novca biti otežan, ako ne i nemoguć.

- Dakle, objave o pokretanju krivične prijave protiv generalnog sekretara Udruženja reditelja i rediteljica imaju za cilj da se zataška zloupotreba Fondacije za kinematografiju Sarajevo.

Udruženje rediteljica i reditelja BiH želi da informiše javnost o nizu nezakonitih radnji Predsjednika upravnog odbora Fondacije za kinematografiju, te u prilogu dostavljamo samo dio koji se tiče razloga za obaranje posljednjeg Konkursa za raspodjelu sredstava. Dajemo punu podršku Vladi Federacije BiH koja je jednoglasno krenula u obračunavanje sa kriminalom u Fondaciji - navedeno je u saopćenju.

Potpisnici

Ovo saopćenje su potpisali članovi Udruženje rediteljica i reditelja BiH:  Aida Begić, Sabrina Begović, Alen Drljević, Nenad Dizdarević, Nermin Hamzagić, Zdenko Jurilj, Nedim Karalić, Faruk Lončarević, Tanja Miletić Oručević, Alen Šimić, Danis Tanović, Ines Tanović, Srđan Vuletić, Pjer Žalica, Jasmila Žbanić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.