MOJA PRIČA

Nina Varga, bh. dizajnerica i model, snimila set fotografija u Marakešu

Lahcen Mellal

Razgovarao: Adi HODŽIĆ

12.8.2018

Nina Varga, modna ikona nenametljivog “looka”, dizajnerica i model, inače poznata po svom profinjenom minimalističkom stilu, nedavno je u Marakešu snimila set fotografija za priznati “This Bitch Magazine”. Ova kreativka za “Dnevni avaz” otkriva kako se zainteresirala za modu, kako je nastala njena prva kreacija te zašto je fascinirana belgijskim dizajnerima. 

Suknja od kišobrana

Sarajka s adresom u Holandiji vratila se prije nekoliko godina u našu zemlju, gdje je dizajnirala svoju poznatu kolekciju “Mer” da bi se poslije nekoliko godina života u našem glavnom gradu ponovo vratila u zemlju tulipana, klompi i vjetrenjača.

Kako ste se zainteresirali za modu?

- Uvijek sam bila kreativac. U školi su mi bolje išli jezici nego matematika i volim sve što se radi rukama. Učestvovala sam na takmičenjima za najbolji crtež i uvijek bih pobijedila. Mislim da smo u porodici svi kreativni. Oduvijek sam imala oko za lijepo, ja mislim da je to urođeno te sam voljela sve oko krpica. Ljubav prema modi oduvijek je bila tu, to je kao i s talentom, ili ga imaš ili nemaš, a sve ostalo se može naučiti. Suknja od kišobrana je prvo što sam kreirala i to je bio rad za prijem na Akademiju. Tu je počela moja profesionalna modna priča.

Nedavno ste boravili u Maroku?

- U Maroko sam išla poslovno. Imala sam snimanje za “This Bitch Magazine”. Radila sam kao umjetnička direktorica i stilistica te sam bila model za “Beautiful and Damaged”. Maroko je divan, a Marakeš turistička destinacija broj jedan u ovoj zemlji. Jednostavno magičan.

Koliko se razlikuje život u Holandiji i Bosni i Hercegovini?

- Dosta se razlikuje. U Holandiji vodim super aktivan život, obojen modelingom i kreativom te blogom. Tu su obaveze oko djece i posla koji radim nekoliko dana u općini u određenom sektoru. Dolazim u dodir sa migracijom, legalizacijom, rodnim aktima... Zanimljivo je i opozit mog kreativnog posla, što je prekrasan balans. Volim da učim i rastem na širem polju. U Bosni sam više razvijala samo brend i bavila se roditeljstvom, jer su djeca bila mnogo manja. U Holandiji je više prilika, tržište je preplavljeno i veća je konkurencija. A ja imam mnogo talenata koje mogu izraziti i kanalizirati te lakše realizirati.

U čemu je najveća razlika?

- Moj život i u Bosni i u Holandiji je super, ispunjen i lijep, ali s različitim fokusima i aktivnostima. Holandski ritam je drugačiji. Standard je, također, viši, a to za sobom povlači i visoke cijene stanovanja ili kupovine kuće, vrtića i ostalih aktivnosti.

Fasciniraju Vas belgijski dizajneri. Zašto? 

- Konstrukcijski veoma lijepo rješavaju dizajn i time me oduševljavaju, kao i Japanci, naprimjer veliki master Johji Jamamoto. A ko ne zna za fantastični “The Antwerp Six”. Belgijanci koji dijele modne lekcije. U njihovim kolekcijama se vidi “red thread” u svakoj kolekciji, imaju koncept, priču, i to prepoznatljivu. Jednostavno ih volim.

Kakvi su Vam planovi?

- Želim da nastavim ovim stopama. Sarađujem, također, s dizajnericom Gabrijelom Bekman (Gabriella), koja stoji iza brenda “Gabelle”.

Koliko često posjećujete BiH?

- Bosnu i Hercegovinu nisam posjetila od 2016. i mogu reći da sam poželjela moju zemlju.

 

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.