KULTURA

"Mostarska djelidba” u petak

Nova sezona počela 14. septembra

Narodno pozorište Mostar: Brojni projekti. Arhiva

Piše: L. S. R.

19.9.2018


Narodno pozorište u Mostaru 68.pozorišnu sezonu otvorilo je u petak ,14. septembra, ,predstavom „Neće biti smak svijeta“ Adnana Lugonića. Do kraja mjeseca publika će imati priliku pogledati predstavu „Mostarska djelidba“ Skendera Kulenovića koju je režirao Sulejmana Kupusovića koja je na repertoaru 21. septembra.

Predstava je premijerno izvedena na otvaranju Međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska 2008”, gdje je osvojila Specijalnu plaketu stručnog žirija, a zbog svoje bezvremenosti i interesa publike, na repertoaru je već deset godina.

- Proročanski tekst “Djelidba” Skendera Kulenovića, koji je kao komedija svoju praizvedbu doživio još davne 1947. godine u Narodnom pozorištu Sarajevo, zabranjen je istu večer kada je i izveden. Radnja predstave počinje po završetku Drugog svjetskog rata, a završava u sadašnjem vremenu, dajući predodžbu o periodu rata od ’92. do ’95. u BiH i zemlji u kakvoj živimo i danas. Doživjela je veliki uspjeh kod publike koja je prepoznala genijalnost i odličnu adaptaciju ovog djela – poručuju iz NP Mostar.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.