AFERE

Pokradeni Dino Merlin i Goran Bregović

Koje su TV i radiostanice lažirale izvještaje

Dino Merlin i Goran Bregović

Piše: E. SKENDEROVIĆ

28.2.2019

Drama u Asocijaciji kompozitora - muzičkih stvaralaca (AMUS) se ne stišava. Naprotiv! Jučer je veliku buru podiglo novo saopćenje AMUS-a, i to ne samo u muzičkim krugovima.

U saopćenju koje je potpisao predsjednik Upravnog odbora Davor Sučić, skreće se pažnja na nepravilnosti u isplati tantijema te se navode šokantni podaci. Tvrdi se da je Amil Lojo dobio veći iznos tantijema od Gorana Bregovića i Dine Merlina zajedno, dok je Almir Ajanović ostvario skoro četiri puta veći iznos od Fahrudina Pecikoze!

Brojne neregularnosti

Navodi se i da je autor Slaviša Guja prije pola godine bio na 216. mjestu po visini iznosa ostvarenih tantijema, a sada je na desetom mjestu, i to ispred Gorana Bregovića, Fahrudina Pecikoze i Željka Joksimovića.

Šenkovski: Ajanović da podnese ostavku u AIS-u

Dakle, kako anonimni autori na AMUS-ovoj listi mogu preteći megazvijezde, poput Bregovića i Merlina?

Nedim Babović, član Upravnog odbora AMUS-a, rekao je jučer za “Avaz” kako postoje autori koji su sa 200. stigli na deseto mjesto po visini autorskih honorara, što je nevjerovatno.

- To nema nigdje na svijetu! Trenutno se radi na tome da se tačno lociraju koje su to TV i radiostanice dostavile AMUS-u nepravilan izvještaj plej-lista i da se novac konačno isplati autorima – ističe Babović.

Podaci iz saopćenja ukazuju i na to da se autor Damir Bečić sa 25. mjesta po visini iznosa izjednačio s hitmejkerom Mirkom Šenkovskim Geronimom.

Ogorčeni Geronimo kaže nam da je on bio jedan od prvih koji je uočio brojne neregularnosti u AMUS-u, koje su sada izašle navidjelo.

- Ugroženo je sigurno dvadeset vrhunskih autora u BiH koji su AMUS-u povjerili svoje pjesme. To se mora promijeniti. Dobio sam i ja nemoralne ponude od urednika pojedinih TV i radiostanica. Ali, meni ne treba da plaćam da se moje pjesme emitiraju. Od svojih pjesama dobro zarađujem. Nema potrebe da radim bilo kakve kriminalne radnje da bih došao do novca. Nadam se da će blagovremeno biti sankcionirani i autori, i radio, i TV stanice koji su učestvovali u ovome. Očekujem i od Almira Ajanovića da podnese ostavku u Asocijaciji izvođača i svirača (AIS) ako je sve to istina – kaže Geronimo.

Dinu Šarana najviše muči upravo netransparentnost u AMUS-u, koja, kako kaže, postoji godinama.

- Izgleda da je došlo do toga da će svi autori morati plaćati emitiranje svojih pjesama po privatnim radiostanicama. Ako je to novi sistem, onda uredu, ali to nema smisla ako ne postoji cjenovnik – tvrdi Šaran.

Zakonski okviri

Ne želi upirati prstom ni u koga, ali smatra da se neke stvari trebaju svesti u zakonske okvire.


Šaran: To je novac autora

- Riječ je o privatnom novcu autora, a ne države. Da je to državni novac, država bi davno reagirala. Mi se ne možemo dogovoriti između sebe, jer je kod jednih novac i oni raspolažu tim novcem. Kako se država odnosi prema građanima, to je na maloj maketi primjer kako se rukovodstvo AMUS-a odnosi prema autorima. Ne mogu strepiti svakog dana nad tantijemama, iako znam da i ja gubim novac – iskren je Šaran.

Gljiva: Tajne operacije

- Zbog brojnih neregularnosti, anonimnih autora i tajnih operacija koje se vode u AMUS-u, ne dobivam onoliko novca koliko bih trebao. Anonimni autori uspostavili su vezu s određenim radiostanicama i tu postoje lažni izvještaji – kazao je hitmejker Nazif Gljiva.

Sučić: Preduzeti sve neophodne radnje

Davor Sučić, alijas Sejo Sexon, izrazio je žaljenje zbog situacije u kojoj se nalazi članstvo AMUS-a.

- Smatramo da treba preduzeti sve neophodne radnje kako bi isplata tantijema bila u korist autora čija su se autorska muzička djela zaista koristila – navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.