AUTORSKA PRAVA

AMUS: Rat zbog pet miliona KM!

Članstvo upozorilo na nelegalno izabrane „nove“ članove Nadzornog i Upravnog odbora te predsjednika Skupštine

Sa jedne od ranijih sjednica Skupštine AMUS-a: Nema dogovara

Piše: E. BAKIĆ-E. SKENDEROVIĆ

19.4.2019

Čini se da Asocijacija kompozitora i muzičkih stvaralaca (AMUS) tone sve dublje. Tome svjedoči nova afera u AMUS-u. Razlog zbog čega se sukobljavaju dvije struje je, jasno, novac, a naš izvor tvrdi da ratuju za iznos od četiri do pet miliona maraka godišnje, koliko iznosi budžet AMUS-a. 

- Cifre koje dobiju autori nisu prevelike. Njihova godišnja zarada iznosi koliko dvije svirke muzičara A klase – tvrdi naš izvor.

U posljednjem saopćenju AMUS upozorava na „nove“ članove Upravnog odbora koji raspolažu pečatom za koji se sumnja da je falsificiran. Navodi se da se radi o Nihadu Voloderu, navodnom predsjedniku Upravnog odbora, Almiru Ajanoviću, Đaniju Pervanu, Kenanu Fejziću, Ismetu Arnautaliću, Gordani Topić, Veselku Bobanu. Dalje se navodi da su lica koja se predstavljaju kao članovi Nadzornog odbora Zlatan Burzić i Zlatan Fazlić, dok se Zejid Šoto predstavlja kao predsjednik Skupštine AMUS-a.

Poslali snimak

Kada su izabrani novi članovi Nadzornog i Upravnog odbora, odnosno kada je smijenjeno rukovodstvo na čelu s predsjednikom Upravnog odbora Davorom Sučićem?

- Nakon neuspjele sjednice Skupštine AMUS-a 17. decembra, na kojoj nije bilo kvoruma za pravovaljano odlučivanje, Stručna služba AMUS-a je Institutu za intelektualno vlasništvo u dopisu predočila snimak na kojem se čuje kako oko 60 autora koji su ostali u sali nakon što je utvrđeno da ne postoji kvorum, pokušava da uspostavi nelegalne organe uprave Udruženja AMUS – stoji, između ostalog, u saopćenju.

Iako je snimak dostavljen Institutu, oni nisu uputili nikakav odgovor, s druge strane, kako stoji u saopćenju AMUS-a, nisu ni zaustavili nelegalne radnje „novih“ odbora.

Arnautalić, koji se nalazi na spisku „novih“ članova Upravnog odbora, tvrdi da je sve legalno te da su, prema Statutu, imali kvorum.

- Skupština na kojoj smo mi, određena grupa, izabrani imala je umanjeni kvorum, ali dovoljan za izglasavanje prema Statutu – tvrdi Arnautalić.

Oduzimanje licence

Mirko Šenkovski Geronimo za nastale probleme u AMUS-u krivi Institut koji je donio odluku da svi članovi imaju jednako pravo glasa i da su svi članovi u Skupštini.

- Zato smo u situaciji šah-mat. Tu se radi o igri oduzimanja licence nama koji smo sad u AMUS–u većinski i rad na tome da neko drugi dođe do tog autorskog novca. Podjela para i tantijema neće nikada biti jedinstvena – smatra Geronimo te dodaje da „novi“ članovi odbora nisu legalno izabrani jer nije postojao kvorum.

Sa hitmejkerom se slaže i Almas Smajlović, član Nadzornog odbora.

- Ni Institut ne radi posao koji bi trebao raditi. Niko nizašta ne snosi odgovornost i takvo stanje u državi se reflektira i na sve ostale segmente društva, pa tako i na AMUS – kaže Smajlović.

 Fazla: Krađa traje 20 godina

Zlatan Fazlić Fazla se, prema AMUS-ovom saopćenju, nalazi na spisku „novih“ članova Nadzornog odbora.

- Mi se borimo protiv njih. Oni kradu već 20 godina. Pogledajte šta rade, treba ih mijenjati. Sjede i kroje sudbinu nama koji puno radimo. Sjede u stolicama odbora i dijele nam pare koliko im se ko sviđa. To nema nigdje – kaže Fazlić.

Ministarstvo pravde BiH: Odbili smo dva zahtjeva

- Mi smo dobili dva različita zahtjeva iz AMUS-a. Prvi se odnosi na regularnu skupštinu, koji smo odmah odbili, jer smo sa AMUS–om na sudu zbog ranijeg zahtjeva iz 2018. godine. Onda su i ovi drugi, navodno, poslali regularan zahtjev, tako da smo i njima donijeli prekid postupka zbog toga što je zahtjev upućen iz Udruženja s kojim se pravno gonimo – pojasnili su iz Ministarstva pravde BiH.

 Institut za intelektualno vlasništvo BiH: Sve po zakonu

- Svi navodi iz saopćenja AMUS-a koji se odnose na Institut su netačni. Institut radi u okviru svojih zakonskih ovlaštenja i nema utjecaj na izbor članova Upravnog i Nadzornog odbora AMUS-a. Sva dešavanja u AMUS-u su posljedica nesuglasica među članovima, jer jedan dio njih je nezadovoljan netransparentnim radom organa upravljanja – kazali su između ostalog iz Instituta.

Novi/stari članovi

Spisak novih i starih članova AMUS–a se brojna ne podudara.

Nihad Voloder/Davor Sučić

Almir Ajanović/Nedim Babović

Đani Pervan/Igor Vukojević

Kenan Fejzić/

Ismet Arnautalić/Amir Šehić

Gordana Topić/Nedžad Imamović

Veselko Boban/Enver Šadinlija

Zlatan Burzić/Hamza Ražnatović

Zlatan Fazlić/Almas Smajlović

Zejid Šoto/Mladen Matović

Zijo Rizvanbegović /

Fazlić: Sjede i kroje nama koji radimo

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.