PODIJELJENA MIŠLJENJA

"Joker" za Oskara ili fijasko?

Psihološki triler, prema mišljenju mnogih, zaslužio sve pohvale, dok je za druge bio previše, pa su napuštali kinoprojekcije

Feniks kao Džoker. Agencije

Piše: N. Ajnadžić / Avaz.ba

7.10.2019

Samo tri dana nakon što se u kinima počelo prikazivati filmsko ostvarenje „Joker“, svijet ne prestaje brujati o ovom psihološkom trileru, koji je, prema mišljenju mnogih, zaslužio sve pohvale, ali i nagrade, uključujući Oskara. 

Nejaka pleća

Toliko prašine zbog filma ne bi bilo moguće da nema i onih za koje je mentalno bolesni i propali stand-up komičar Artur Flek (Arthur Fleck), odnosno Džoker (Joker), bio previše. Ti su kina napuštali usred projekcije filma.

Njega utjelovljuje Hoakin Feniks (Joaquin Phoenix) i svi se slažu da je svoju ulogu iznio maestralno. Artur za život zarađuje kao klaun, kao neko ko treba izmamiti osmijeh na lica drugih, a sam nema razloga za radost. Mršav, ranjen, krvav i odbačen od društva, na nejakim plećima nosi i teret brige za bolesnu majku. Sve ga je to lomilo, a utjehu je prestao pronalaziti u svojim maštarijama, koje je jedva razlikovao od stvarnosti, te se u Gotem Sitiju okreće životu haosa i kriminala.

Društvene mreže prepune su objava o „Jokeru“.

- Nikad nisam izašao iz kina, ali s “Jokerom” sam bio vrlo blizu. Nakon sat bih otišao, ali mi žena nije dala – napisao je jedan korisnik Twittera.

Gledaoci su se u više navrata osvrnuli na Džokerov zarazni, a za druge iritantni smijeh, koji je nuspojava psihoza koje ga muče.

Ni reditelj Tod Filips (Todd Phillips) nije pošteđen, već je optužen da je glorificirao upotrebu oružja i mentalne bolesti. I Filips i Feniks branili su u svojim intervjuima film, izjavivši da vjeruju publici da zna razlikovati dobro i zlo.

Feniks i Filips: Branili film. Agencije

Stvaran svijet

Filips je istakao i da je iznenađen reakcijama na “Jokera”, jer je poduzeo mjere kako bi istaknuo implikacije nasilja u stvarnom svijetu. Izjavio je i da njegovi prikazi nasilja imaju odmak od glorifikacije koja se može vidjeti u drugim filmovima.

Ni publika u Bosni i Hercegovini i regionu nije ostala ravnodušna, s tim da su komentari većinom pozitivni. Hrvatski glumac Slavko Sobin jedan je od onih koji su pregledali film.

- Sve Oskare ikada dati Hoakinu Feniksu i ukinuti ih do daljnjeg. Jedino se opet sjetio koliko bi bilo zanimljivo pratiti Riverovu karijeru – napisao je Sobin na Instagramu.

Ubija i De Nira

Film se poredi sa starijim ostvarenjima, poput “Taksiste”, “Paklene narandže”, “Kralja komedije”… Robert de Niro (De Niro) igra glavnu sporednu ulogu Mureja Frenklina (Murray), kojeg Džoker na kraju i ubija. Osim De Nira, igraju i Zazi Bic (Zazie Beetz), Frensis Konroj (Frances Conroy), Bret Kulen (Brett Cullen), Glen Flešer (Glenn Fleshler), Bil Kemp (Bill Camp), Šija Vigam (Shia Whigham) i Mark Maro (Marc).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.