ALEKS ELENA

Bubnjar koji je nastupio u opkoljenom Sarajevu s Brusom Dikinsonom: Stigao sam kao dijete, a otišao kao muškarac

Na svoju odgovornost došli su u opkoljeni grad i stanovnicima barem za noć pružili nadu u bolje sutra

Aleks Elena 1994. u Sarajevu. Milomir Kovačević Strašni

Piše: N. Aj.

14.12.2020

Na današnji dan prije 26 godina, dok su na glavni grad Bosne i Hercegovine svakodnevno padale granate s okolnih brda, u Sarajevo je stigao u to doba bivši pjevač grupe "Iron Maiden" Brus Dikinson (Bruce Dickinson) s pratećim bendom "Skunkworks".

Na svoju odgovornost došli su u opkoljeni grad i stanovnicima barem za noć pružili nadu u bolje sutra i to, sa obzirom na ratna dešavanja, zaista spektakularnom koncertu u Bosanskom kulturnom centru (BKC). 

Od tada do danas, Brus Dikinskon, basist Kris Dejl (Chris Dale) i bubnjar Alen Elena (Alex) su prijatelji Sarajeva, prijatelji Bosne i Hercegovine. I često se vraćaju.

Aleks Elena tada je imao samo 20 godina. I ove godine on je stigao u bh. prijestonicu, a na svom Facebook profilu objavio je emotivnu kratku priču o ponovnom susretu sa Sarajevom.

Elena: Stalni gost Sarajeva. Avaz

- Odraz iskrivljene prošlosti dok rijeka života neprestano teče. Naopako pronalazimo ravnotežu. Šetam ovim fascinantnim gradom punom neodgovorenih pitanja. Zaustavljam se ispred zgrade i počinjem je ispitivati ​​radoznalim očima. Kamera u jednoj ruci. Stalno gledam u to. Nekoliko starih rupa od metaka rasutih poput apstraktne slike na praznom platnu. 

Starica koja nosi torbu sa namirnicama ide prema meni. Ružičasti šešir i maska ​​koja prekriva lice samo čine da se njene jarkoplave oči i duga srebrno bijela kosa više ističu iza sive pozadine balkanske zime. Dok neprestano gledam zgradu, ona se zaustavlja s moje desne strane i na savršenom engleskom me pita:

"Šta radiš"?

Gledam je i nasmiješim se ispod svoje maske.

"Čekam da mi zgrada ispriča priču kako bih mogao fotografirati", odgovaram bez oklijevanja.

"Oh, to je lijepo!", ona odgovara. "Sretno", kaže dok polako i mirno odlazi.

„Hvala i dobro veče“, odgovaram.

Pogledam u zgradu još jednom i priča dođoše. Jednan klik ih sve snima. Prije 26 godina, na taj isti dan, u istom gradu bih igrao predstavu koja je zauvijek promijenila moj život dodirujući živote drugih. U Sarajevo sam stigao kao dijete i otišao sam kao muškarac. Hvala ti. I hvala mojoj braći i sestrama koji su uvijek tu za mene. Vi vrlo dobro znate ko ste. Volim vas sve - napisao je Elena.

Brus Dikinson u BKC-u. Milomir Kovačević Strašni

Sarajevski fotograf Milomir Kovačević Strašni te 1994. snimio je historijske fotografije, koje su i danas simbol nade i preživljavanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.