LEGENDARNA ROK GRUPA

Ko je bio Čarli Vats, bubnjar "Rolling Stonesa"?

Od siromašnog djetinjstva do svjetske slave

Čarli Vats. Agencije

Piše: H. J. I.

24.8.2021

Čarli Vats (Charlie Watts), bubnjar legendarne rok grupe „Rolling Stones“ preminuo je u 80. godini života u jednoj bolnici u Londonu. Ovu informaciju je potvrdio njegov menadžer Bernard Doerti (Doherty).

-S ogromnom tugom dijelimo sa vama vijest da je naš voljeni Čarli Vats preminuo danas okružen svojom porodicom. On je bio cijenjeni suprug, otac i djed, a također je, kao član Rolling Stonesa, bio jedan od najvećih bubnjara svoje generacije. Molimo vas da se u ovom teškom trenutku poštuje privatnost njegove porodice, članova benda i bliskih prijatelja – izjavio je Doerti.


Vatsovo djetinjstvo

Čarls Robert Vats (Charles Robert Watts), rođen je 2. juna 1941. godine u Univerzitetskoj bolnici u Blumsburiju u Londonu. Njegov otac je radio kao vozač kamiona, dok je majka bila domaćica. Kao dijete, Vats je živio u Vembliju, gdje su mnoge kuće bile uništene njemačkim bombama u toku Drugog svjetskog rata. Njegova porodica je živjela u montažnoj kući, kao i mnogi u zajednici.

Od ranog djetinjstva, Vats je pokazivao veliki muzički talenat a prve bubnjeve roditelji su mu poklonili 1955. godine.


Muzička karijera

Muzičku karijeru je započeo samo tri godine poslije, u džez bendu „Jo Jones All Stars“. U to vrijeme, Vats se još uvijek školovao za grafičkog dizajnera. Fakultet napušta 1960. godine.

Uz stalni posao grafičkog dizajnera, Vats je povremeno svirao po londonskim džez i bluz klubovima. U jednom od njih je upoznao i Bjarana Džonsa (Brian Jones), Iana Sjuarta (Ian "Stu" Stewart), Mika Džegera (Mick Jagger) i Kita Ričardsa (Keith Richards). Tek u januaru 1963. godine pristaje konačno da se pridruži tada mladoj grupi Rolling Stones, kao bubnjar.

1975. godine u Njujorku na kojoj su najavili predstojeću turneju. Bend je iznenadio gomilu novinara koji su čekali konferenciju vozeći se na zadnjem dijelu kamiona s ravnom platformom i u isto vrijeme svirajući hit „Brown Sugar“ usred velike gužve na Menhetnu. Vats se sjetio da je to uobičajen način za džez bendove iz Nju Orlinsa da promoviraju nadolazeće datume i koncerte.

Uz to, Vats je sa Džegerom osmislio brojne pozornice za turneje, među kojima su ona održana 1975. godine po Americi, zatim turneje 1989.–1990. „Steel Wheels/Urban Jungle Tour“, 1997–1998 „Bridges to Babylon Tour“, „Licks Tour“ 2002.-2003., i 2005.-2007. „A Bigger Bang Tour“. U sklopu turneje „A Bigger Bang Tour“, legendarni Stonsi su nastupili devetog jula 2007. na Jazu u Budvi i 14. jula na beogradskom Ušću.


Sa koncerta na beogradskoj Ušću. Printscreen

"Da nije bilo njega, ne bi bilo ni Rolling Stonesa"

-Da nema Čarlija Vatsa, ne bi bilo ni Roling Stonesa- izjavio je u jednom od intervjua Kit Ričards. Za Vatsa su uvijek govorili da nije bio klasična rok zvijezda, te da je bio diplomata i taj koji je uvijek uspio da pomiri Ričardsa i Džegera. Za nastupe se uvijek spremao plesajući u bekstejdžu.

2004. godine dijagnosticiran mu je rak grla koji je pobijedio. Vats je ranije ovog mjeseca najavio da će propustiti nastavak turneje Rolling Stonesa po SAD sljedećeg mjeseca nakon iznenadne operacije.

Vats je pored Mika Džegera (Mick Jagger) i Kita Ričardsa (Keith Richards) član benda koji se pojavio na svim njihovim studijskim albumima.

2006. godine, Vats je izabran u Kuću slavnih modernih bubnjara. Iste godine, Vanity Fair ga je uvrstio na Međunarodnu listu najbolje odjevenih u Kući slavnih. Prema procjeni poznatog muzičkog kritičara Roberta Kristgaua (Christgau), Vats je bio "najveći bubnjar roka". 2016. godine, dospio je na 12. mjesto na listi "100 najvećih bubnjara svih vremena" časopisa Rolling Stone.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.