59 STRANICA

Scenario Godarovog filma sa Brižit Bardo prodat za 300.000 eura

To je kompletan rukopis prve verzije filma, bez nagih scena koje je reditelju nametnula američka filmska produkcija - navela je aukcijska kuća

E. A.

22.10.2022

Brižit Bardo (Brigitte Bardot). INSTAGRAM

Rukopis scenarija za film "Prezir" kultnog ostvarenja Žan-Lika (Jean-Luc Godard), koji je pripadao bivšoj glumici Brižit Bardo (Brigitte Bardot), prodat je na aukciji u Parizu za više od 300.000 evra, saopćila je kuća Kristi.

Rukopis koji je prvobitno procenjen između 120.000 i 180.000 eura, prodat je u četvrtak uveče za tačno 302.400 eura, navela je aukcijska kuća koja nije otkrila ko je kupac. Rukopis se sastoji od 59 stranica scenarija napisanog plavim mastilom kao i od 24 kucane stranice, od kojih su mnoge ispravljene rukom francusko-švajcarskog sineaste.

Na tim stranama nalaze se i neke biljške glumaca u filmu, Brižit Bardo i Mišela Pikolija.

- To je kompletan rukopis prve verzije filma, bez nagih scena koje je reditelju nametnula američka filmska produkcija - navela je aukcijska kuća i dodala da je to "jedina poznata rukom pisana verzija scenarija" filma iz 1963. godine.

Scenario je pripadao Brižit Bardo pije nego što ga je prodala prijatelju, fotografu Žislenu Disaru.

Reditelj, jedan od utemeljivača francuskog novog talasa, režirao je, između ostalih, filmove "Do poslednjeg daha", "Živjeti svoj život", "Neobična banda", "Ludi Pjero", "Alfavil", "Muški rod – ženski rod" i "Film socijalizam".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.