OGROMAN INTERES

Objavljen dokumentarac o Hariju i Megan, princ rekao: "Morao sam zaštititi porodicu dok je palača insistirala na šutnji"

Hari je također povukao paralelu između toga kako su mediji tretirali Megan i intenzivnog medijskog praćenja njegove majke princeze Dajane

Hari i Mehan. Printscreen / YouTube

N. Aj.

8.12.2022

Dokumentarna serija "Harry & Meghan" izašla je na Netflixu. Još rano ujutru mnogi korisnici ove platforme prijavili su da se Netflix srušio što je moguće zbog velike posjećenosti platforme.

Princ Hari (Harry) je u dokumentarcu rekao da je britanska kraljevska porodica ignorirala to što su mediji progonili njegovu suprugu Megan (Meghan) na osnovi njezine rase.

Hari je također povukao paralelu između toga kako su mediji tretirali Megan i intenzivnog medijskog praćenja njegove majke princeze Dajane (Diana). Dajana je poginula u Parizu 1997. u automobilskoj nesreći koja se dogodila dok je u limuzini bježala fotografima. Hari, koji se prije dvije godine s Megan odrekao kraljevskih dužnosti, rekao je da je njegova dužnost razotkriti "iskorištavanje i podmićivanje" medija.


U prve tri epizode dokumentarca Megan se prisjetila prve prijetnje smrću koju je primila, a Hari je govorio o tome kako se morao prerušavati na njihovim izlascima. Objavljene su i dosad neviđene snimke njihovog sina ArČija (Archie). Hari je rekao da su "žrtvovali sve" i da se bojao da će mu mediji otjerati suprugu.

Spomenuo je i "bol i patnje žena koje su se udale u tu instituciju" (kraljevsku porodicu). Glavni fokus prvih epizoda dokumentarca bio je na tome kako su ih tretirali britanski tabloidi i kako je to utjecalo na njihov odnos te ih naposljetku potaknulo da se odreknu službenog kraljevskog života.

- Iskreno, bez obzira na to koliko sam se trudila, bez obzira na to koliko sam bila dobra, bez obzira na to što sam činila, pronašli bi ipak način da me unište - rekla je Megan.

Hari je rekao da je "morao učiniti sve što sam mogao kako bih zaštitio svoju porodicu, posebno nakon onoga što se dogodilo mojoj majci".


Dokumentarac na Netflixu. Printscreen

Otkako su se povukli s kraljevskih dužnosti, Hari i Megan često napadaju medije. Prekinuli su veze s četiri najveća britanska tabloida i uspješno su tužili nekoliko časopisa.

- Riječ je o dužnosti i služenju i osjećam da kao član ove porodice imam dužnost razotkriti iskorištavanja i podmićivanja koji se događaju u našim medijima - rekao je.

Kritizirao je kako su članovi kraljevske porodice reagirali na, kako je ocijenio, rasistički tretman Megan u medijima, i inzistiranje palače na šutnji.

- Što se tiče velikog dijela porodice, sve kroz što je ona prolazila, prolazili su i oni, pa je to bilo gotovo poput inicijacije - rekao je.

Sljedeće sedmice bit će emitirane još tri epizode dokumentarca, a u januaru će biti objavljeni Harijevi memoari "Spare". Bakingamska palača poručila je da neće komentirati seriju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.