SVE OČI UPRTE U NJIH

Nastavak dokumentarca na Netflixu: Hari kaže da je Vilijam galamio na njega zbog kraljevskog razlaza, Megan tvrdi da je bačena vukovima

Učinila sam sve što sam mogla da ih učinim ponosnima i da zaista budem dio porodice. A onda je balon pukao, rekla je Megan

Objavljene još tri epizode dokumentarca o Hariju i Megan. Printscreen / Netflix

Piše: N. Aj.

15.12.2022

Danas su objavljene još tri epizode Netflixove dokumentarne serije "Harry and Meghan", nakon što su prve tri digle veliku prašinu, posebno u Velikoj Britaniji.

U nastavku se detaljno opisuje gorki razlaz vojvode i vojvotkinje od Saseksa Harija (Harry) i Megan (Meghan) od ostatka kraljevske porodice.

Četvrta, peta i šesta epizoda "Harry & Meghan" pokrivaju izazove para od njihovog vjenčanja 2018., koje je kulminiralo njihovom odlukom da daju otkaz kao radni članovi porodice.

Hari je rekao da je prvobitno tražio aranžman "pola unutra, pola van", u kojem bi Hari i Megan imali svoje poslove, ali i dalje radili kao podrška kraljici. 


"Moja baka je prihvatala to sve"

- Ali vrlo brzo je postalo jasno da taj cilj nije predmet rasprave ili debate - rekao je Hari i dodao:

- Bilo je strašno da moj brat viče na mene, a moj otac govori stvari koje jednostavno nisu bile istinite, a moja baka je tiho sjedila i prihvata to sve. Ali morate shvatiti da iz perspektive porodice postoje načini na koje se stvari rade. A njena (kraljice Elizabete, op.a.) konačna misija i cilj, odgovornost, je institucija... Ona će se pridržavati savjeta koji joj je dat.

Par kroz nove epizode opisuje kako je, iz njihove perspektive, njihov položaj u kraljevskoj porodici postao neodrživ nakon stalnog progona britanskih medija i stalnog zanemarivanja dobrobiti para unutar zidina palate.


Hari je nagovijestio da postoji ljubomora drugih članova kraljevske porodice prema Megan s obzirom na količinu medijske pažnje koju je dobila.

- Problem je kada neko ko se ženi, ko bi trebao biti "sa strane", ukrade pažnju javnosti ili radi posao bolje od osobe koja bi trebala to raditi. To uznemirava ljude. To narušava ravnotežu. Zato što ste naveli da vjerujete da je jedini način na koji vaše dobrotvorne organizacije mogu uspjeti i vaša misija rasti ako ste na naslovnim stranicama tih novina.

A Megan je govorila o samoubilačkim idejama, rekavši filmskim stvaraocima da vjeruje da će "sve ovo prestati ako ne budem ovdje. I to je bila najstrašnija stvar u tome, bilo je tako jasno razmišljanje."

- Učinila sam sve što sam mogla da ih učinim ponosnima i da zaista budem dio porodice. A onda je balon pukao - rekla je Megan u petoj epizodi, govoreći o svom odnosu sa ostalim članovima kraljevske porodice.


Porodica i biznis u sukobu

Dodala je da je shvatila da "nisam samo bačena vukovima, već sam bila hranjena vukovima“.

Kulminacija tog sloma između kraljevske institucije i Harija i Megan, koje je dio medija svojevremeno hvalili kao modernizujuću snagu koja je potrebna monarhiji, bila je njihova historijska i kontroverzna odluka početkom 2020. da prestanu da rade kao članovi kraljevske porodice i napuste Veliku Britaniju.

Hari je rekao da je razgovarao sa kraljicom Elizabetom II i dogovorio da se sastane s njom, zajedno s Megan.

- Ona je znala da nam je teško. Razgovarao sam s njom mnogo puta o tome - rekao je Hari.

Ali kako se sastanak bližio, Megan je rekla da su dobili poruku od pomoćnika u kojoj im je rečeno da im nije dozvoljeno da vide kraljicu.


- Rekli su mi da sam zapravo zauzeta cijele sedmice - rekla je kraljica Hariju, prema njegovom sjećanju.

Kaže da je bio zapanjen.

- Ovo je kada su porodica i porodični biznis u direktnom sukobu... Zapravo to je bilo blokiranje unuka da vidi svoju baku - rekao je Hari.

Posljednja epizoda počinje video zapisom koji je Hari snimio dok je par letio iz Kanade u Los Anđeles, nakon što su završili svoje kraljevske obaveze.

- Mi smo na letu slobode - rekao je Hari tada.

Dodao je da se pita šta bi im se dogodilo da nisu izašli iz kraljevske porodice.

Izdanje prati niz epizoda od prošlog četvrtka, u kojima je princ Hari kritizirao "nesvjesnu pristrasnost" unutar porodice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.