KRALJEVSKA PORODICA

Snimatelj BBC-ja izbačen s krunidbe jer je pokušao snimiti tajni dio ceremonije

Na krunidbi kralja Čarlsa korišten je zaslon kako bi u tom svetom činu bio skriven od pogleda

Kralj Čarls. Twitter

N. A.

9.5.2023

Snimatelju BBC-ja navodno je bio zabranjen pristup krunidbi kralja Čarlsa III (Charlesa) nakon što je na probi pokušao snimiti najsvetiji dio ceremonije, otkrio je visokopozicionirani izvor za "The Sun".

Kralj je navodno krajičkom oka ugledao snimatelja kako na probi održanoj dan prije krunidbe potajno snima sveto pomazanje.

Prema pisanju britanskog medija, snimatelj je odlutao s mjesta koje mu je službeno dodijeljeno te je usmjerio mobitel prema kralju koji se nalazio unutar pregrade u kojoj se odvija sveta ceremonija.

- Čarls je uočio snimatelja kako ga pokušava snimiti tokom prolaska kroz najosjetljiviji dio ceremonije. Tip s BBC-ja izgledao je nemirno dok je vrebao pogledom na zaslone na koje je usmjerio svoj mobitel. Imao je ovlašteno mjesto u opatiji - otkriva izvor.

U tom trenutku osiguranje je interveniralo, a snimatelj je suspendiran s dužnosti preko vikenda.

Poderao akreditaciju

Prema tvrdnjama izvora, voditelj BBC-ja je potom na licu mjesta poderao muškarčevu akreditaciju, nazvavši njegov potez "ponižavajućim gafom".

- Ovo je bilo ponižavajuće za BBC i svi su ostali u šoku. Krajnje je neregularno da bilo koji novinar u ovakvim okolnostima napusti svoje mjesto. I duboko je zabrinjavajuće misliti da bi pokušavao snimiti dragocjene trenutke namjerno skrivene od pogleda javnosti - objasnio je izvor.

Najsvetiji dio ceremonije

Podsjetimo, pomazanje vladara uljem najsvetiji je dio krunidbene ceremonije te je upravo zbog toga ovaj čin skriven od očiju javnosti. 

Pomazanje pokojne kraljice Elizabete od strane nadbiskupa Kanterbarija (Canterburyja) također je bilo skriveno od javnosti, a na krunidbi kralja Čarlsa korišten je zaslon kako bi u tom svetom činu bio skriven od pogleda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.