DIREKTAN PRIJENOS

Nazif Gljiva: Ja i Halid Bešlić smo zaradili oko 300 miliona KM, to što radi Desingerica je glupo!

Gljiva ove godine obilježava 45 godina karijere

Nazif Gljiva u intervjuu za Avaz TV. Avaz TV

8.6.2024

U novom intervjuu na Avaz TV gostovao je Nazif Gljiva, hitmejker.

Gljiva ove godine obilježava 45 godina karijere. Kaže nam kako je sve brzo prošlo, a u intervjuu otkriva koliko je hitova napisao, kako je nastala pjesma "Beograđanka", kako su u mladosti zvali njega i Halida Bešlića, u kojem beogradskom hotelu su imali zakupljen sprat... 

U ovom tekstu su ispraćeni najzanimljiviji komentari koje također preko portala možete pogledati na YouTube kanalu Avaz TV ili direktno na portalu avaz.ba.

Besplatno se pretplatite na YouTube kanal Avaz TV. 

1:15 - Ove godine obilježavam 45 godina muzičko - umjetničko - estradnog rada, to je ono profesionalno. Profesionalnost se računa kada izdate pjesmu, pa napravite spot i ona ode na YouTube. Tako se računa početak profesionalnosti. 

2:59 - Osjećam se kao malo dijete. Poslije svega kada se okrenem, ostalo je 500 pjesama. 

4:44 - Kako je nastao naš put? Tako što sam se ja jedne noći probudio oko pola 4. I sjeo kao da me neka ruka vodi nevidljiva za taj moj sto. I počeo sam da pišem odjedanput, "Neću neću dijamante". I tako je nastala ta pjesma, ja bih rekao Božijom rukom. Ta pjesma je izašla i oborila rekorde svih vremena. 

8:29 - Halid Bešlić ne bi živ iz studija izašao da nije dobro otpjevao. Dok je još bio poluamater ja sam ga primijetio da je profesionalac i da je pošten. 

9:45 - Mene i Halida kada vide govorili evo Alena Delona i Žan Pola Belmonda. Imali smo te neke face, ja sam sa Nišićke visoravni, on je malo gore dalje s Knežine. On je ličio na jednog lijepog haskija, a ja sam izgledao kao neki tigar simpatični.

15:11 - Ne dozvoljavam da vi kao Bosanac ovdje živite i dajete prednost nekom drugom jeziku nad bosanskim. 

17:20 - Nisam želio u politiku, ali su me izgurali. Bilo je ovih nekih političara koji su bili ozbiljniji malo, profilirani iz onog sistema.

20:20 - Predsjednik je dužan ili neko koga narod voli. On može da navečer u dnevniku priča, da ima svoj šou. Vi lijepo zaspite, sutra idete na posao sretni i nasmijani, a imate platu nasigurno. Međutim, ovdje su shvatili da je demokratija "uzmi Šemso koliko ti drago".

21:15 - Drugi pjevači, koji su možda bili bolji od Halida, ali me nisu slušali..., sada pjevaju po koridama. 

22:37 - Kada bismo sve računali zaradio sam milijarde i milijarde. Samo ovo što smo Halid i ja od koncerata i od diskografije, pa sigurno da je bilo preko 300 miliona KM.

Ali odmah odbij 100 miliona za reklame i kampanje. 100 miliona u humanitarne svrhe. Halid Bešlić i ja nikada nismo otpjevali svadbu da smo uzeli novac. 

24:29 - Ja sam bio u jednoj krizi teškoj, davno davno, nisam imao šta da jedem. I meni je čovjek platio deset ćevapa. Hajde kaže pojedi jednu porciju, ti si lafčina. Ma rekoh nisam jeo tri dana.

On je meni platio to. Poslije desetak godina ga skrećem. "Kako si, uspio si, baš mi je drago". I pitam ga šta ti fali, kaže pravim krov, ma evo ti 20 hiljada za onih deset ćevapa.

26:40 - Sada je estrada drugačija. Došli su novi ljudi, ima više medija. Zadovoljili su se da primaju enormnu platu i da je njima dosta. Žive u svojim mikrosvijetovima.

29:00 - Desingerica je osjetio da može da se iživljava, ali je to sasvim neprimjereno i glupo.

31:40 - Refren "Beograđanke" napravio sam u hotelu kada sam upalio televiziju i vidio sam Slobodana Miloševića, kako priča na Gazimestanu. 

Napravio sam prvu strofu, a kada sam vidio taj prijenos, onda sam napravio "samo za tebe Beograđanko mala...".

32:40 - Napravio sam je u valceru, jer oni koji su napali Bosnu i pucali u Sarajevo, mrzili su valcer. I ja sam ih kaznio. Umjetnici tako kažnjavaju - intelektualno. I to moj narod ne zna.

34:13 - Facebook nije predviđen za lažne profile. Treba zakon da se donese da ko napravi lažni Facebook i vrijeđa narod, da zna koliko je to. 

35:30 - Halid je bio neku noć sa mnom, ostavio je uvijek na tom istom, ljudskom putu. I svijet može biti sretan što ima takvih ljudi.

37:02 - Smatram da me Bog nagradio, dao mi slobodu kretanja, dao mi lijepu državu, dao mi Bosnu koja je prelijepa. Dao mi moć da uradim nešto kad ja hoću.

38:32 - Imao sam priliku da sam vidio čovjeka poslije rata. Čovjek je u Njemačku ponio gaće koje mu je geler razvalio poderao u ratu. Pitao sam ga što je to ponio, rekao mi je da će mene srest i da ću mu kupiti to. I tako je bilo. 

40:00 - Novinari su preteča. Oni idu prvi a mi za njima. Na početku smo se mi tukli s novinarima. Bilo je svega, jednoj sam kolegici novinarki istresao sok od breskve na kosu. 

Intervju sa Nazifom Gljivom možete slušati i na streaming platformama: Spotify, Apple Podcast, Deezer, Google Podcasts, Soundcloud i Patreon.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.