UDOBAN I SIGURAN

Novi Mercedes-Benz GLC: Dinamičan, moćan i sa elektrifikovanim pogonom

GLC je prijatno tiho vozilo sa prefinjenim zvučnim potpisom i veoma niskim nivoom buke na putu i vjetru

Novi Mercedes. MERCEDES.RS

A. O.

1.6.2022

Novi GLC je sistematski dizajniran za hibridni pogon i postavlja standarde u efikasnosti. Ponuda motora uključuje četvorocilindarske benzinske i dizel agregate u kombinaciji sa električnim motorom. 

Četiri od njih su blage hibridne jedinice sa integrisanim starter-generatorom druge generacije (ISG). Tri druge varijante motora su plug-in hibridne jedinice sa sistemskom snagom do 245 kW (333 ks) i obrtnim momentom sistema do 750 Nm. Svi plug-in hibridi imaju električni domet veći od 100 kilometara (WLTP).

Primjetno veći doživljaj vožnje električnim pogonom zahvaljujući električnom dometu, svakodnevne udaljenosti se obično mogu preći potpuno električnom energijom. Poboljšani hibridni režim vožnje obezbjeđuje električni režim vožnje za najprikladnije dijelove rute. Električna vožnja je prioritet na dužim putovanjima u urbanim sredinama, na primjer.


Novi Mecredes u bijeloj boji. MERCEDES.RS

Svestran na putu i van njega: GLC je značajno poboljšao karakteristike na putu i van njega za nepovoljne vremenske uslove. To uključuje pojednostavljeno rukovanje korišćenjem ekrana za terensku vožnju, jasnije informacije zahvaljujući „providnoj haubi“ ("transparent bonnet" ) i izvanrednu trakciju i sigurnost rukovanja zahvaljujući poboljšanim sistemima upravljanja. Također i kada se plug-in hibrid vozi potpuno na struju.

Udobnost i agilnost: Ključne komponente dinamički dizajnirane šasije GLC-a su novo prednje vješanje sa četiri veze i nezavisno zadnje vješanje sa više karika. Standardno vješanje već pruža visok nivo vješanja, udobnosti vožnje i smanjenje buke, agilnog upravljanja i uživanja u vožnji. Opremljen je sistemom prigušenja koji zavisi od amplitude. AIRMATIC vazdušno vješanje ima varijabilno podesivo prigušivanje amortizera u svim režimima rada.

Agilan i siguran: Novi GLC je posebno okretan i stabilan sa opcionim upravljanjem zadnjom osovinom u kombinaciji sa direktnijim odnosom upravljanja na prednjoj osovini. Ugao upravljanja na zadnjoj osovini je do 4,5 stepeni. Ovo smanjuje krug okretanja za 90 centimetara, na 10,9 metara.

Vanjski dizajn: Jedinstvene proporcije sa klasičnim SUV karakteristikama kao što su simulirana hromirana zaštita podvozja, krovne šine i opcioni vanjski pragovi kombinovane su sa novim konturama zaobljenja bokova kako bi se stvorila ravnoteža između elegancije, sportskog karaktera i performansi van puta. Među najvažnijim inovacijama su nova prednja svjetla, koja su u direktnom kontaktu sa rešetkom (maskom) hladnjaka i naglašavaju širinu vozila. U kombinaciji sa opcionim DIGITAL LIGHT, pored već poznatih svjetlosnih obrva (baklje) u njima su integrisana i svjetla za dnevnu vožnju. Još jedan vizuelni vrhunac je rešetka (maska) hladnjaka sa hromiranim okvirom u standardnoj vanjskoj opremi AVANTGARDE.


Unutrašnjost mercedesa. MERCEDES.RS

Dizajn enterijera: GLC nastavlja uspješnu formulu modernog, sportskog luksuza iz Mercedes-Benza. Na primjer, kontrolna tabla je horizontalno podeljena na dva dijela i ima ukrasne površine sa centralnim displejom koji kao da lebdi iznad nje. Avangardni dizajn sjedišta i moderni paneli vrata naglašavaju visok kvalitet enterijera.

Otpor vazduha: U njegovoj aerodinamički najpovoljnijoj konfiguraciji, minimalni koeficijent otpora GLC-a je Cd = 0,29. Ovo ga čini za dve desetinke boljim od svog prethodnika (Cd = 0,31) - značajan napredak za SUV sa konvencionalnim pogonom.

Smanjenje buke: Na još višem nivou, GLC je prijatno tiho vozilo sa prefinjenim zvučnim potpisom i veoma niskim nivoom buke na putu i vjetru. Sve akustične mjere zajedno doprinose atmosferi „dobrodošlice kući“ koja je tipična za brend Mercedes-Benz.

MBUX: Najnovija generacija infotejnment sistema sa dva velika ekrana i navigacijom preko cijelog ekrana kao standard čini unutrašnjost još digitalnijom i inteligentnijom.

Maksimalna udobnost rada: Glasovni asistent „Hej Mercedes” sada ima veće mogućnosti dijaloga i učenja. Funkcija MBUX Smart Home pretvara GLC u mobilni kontrolni centar za dom.


Sistemi pomoći u vožnji

Zabava: MBUX u potpunosti integriše sve glavne pružaoce usluga striminga muzike, uključujući lične postavke i podešavanja. Newsflash je još jedna nova karakteristika MBUX-a. Uz ključnu riječ Hej Mercedes, omogućava korisniku pristup individualno odabranim kategorijama vijesti kao što su biznis, sport ili kultura. Opcioni Burmester® sistem surround zvuka nudi jedinstveno iskustvo slušanja sa 15 vrhunskih zvučnika i ukupnom snagom od 710 vati.

Sistemi pomoći u vožnji: Najnovija generacija paketa pomoći pri vožnji sadrži dodatne i dalje poboljšane funkcije, na primjer u Active Distance Assist DISTRONIC, Active Steering Assist, Traffic Sign Assist, novi paket za parkiranje sa kamerom od 360 stepeni i pomoć pri manevrisanju prikolice (Trailer Manoeuvring Assist).

Digital Light: Ova revolucionarna tehnologija farova (opciono) pruža nove funkcije kao što su projekcija pomoćnih oznaka i simbola upozorenja na put.

Udobne postavke: Komponente i sistemi GLC-a su poboljšani u brojnim detaljima, npr. ENERGIZING AIR CONTROL sistemom, AIR-BALANCE sistemom, GUARD 360°, ambijentalnim osvjetljenjem ili novim panoramskim krovom. Opciono multikonturno sjedište sada ima proširene funkcije masaže.

Idealan partner za rad sa prikolicom: Novi meni za prikolice i planer rute za vuču su dvije novine GLC-a za operacije vuče. Cilj ovih i brojnih daljih naprednih funkcija za rad kao vučnog vozila je da vuču učine što sigurnijom i prijatnijom. Štaviše, 4MATIC pogon na sva četiri točka pruža izvanrednu vuču na bilo kojoj površini.

Najdinamičniji model u uspješnoj SUV porodici brenda Mercedes-Benz, Novi Mercedes-Benz GLC. 

Štutgart. Moderan, sportski luksuz - novi GLC otijelotvoruje ovu ideju u svakom svom detalju. To je najdinamičniji model u uspješnoj SUV porodici brenda Mercedes-Benz. Čak i na prvi pogled, to je naglašeno njegovim dizajnom sa jedinstvenim proporcijama, dramatičnim površinama, precizno oblikovanim ivicama i jasno raspoređenim, visokokvalitetnim enterijerom. Također impresionira svojim voznim performansama i efikasnošću. GLC je dostupan samo kao hibrid: kao plug-in hibrid ili kao blagi hibrid sa tehnologijom od 48 volti i integrisanim starter-generatorom. Plug-in hibridi nude domet veći od 100 kilometara (WLTP) – savršeno za svakodnevnu vožnju pretežno na električnu energiju. GLC je kao kod kuće na bilo kom terenu: bilo na putu ili van njega, impresionira svojom udobnošću i agilnošću. Novo upravljanje zadnjom osovinom čini ga još lakšim i sigurnijim. Van puta, to se postiže se brojnim karakteristikama kao što su standardni 4MATIC, čisto električna terenska vožnja u plug-in modelima, terenski ekran i " providni poklopac motora”.

- Sa novim GLC-om, nastavljamo priču o uspjehu za budućnost: od njegovog predstavljanja, 2,6 miliona kupaca odlučilo se za model u ovoj popularnoj SUV seriji. Kao najprodavaniji Mercedes-Benz model u posljednje dvije godine, GLC je jedno od najvažnijih vozila u našem portfoliju proizvoda. Uvjerena sam da će novi GLC sa svojom kombinacijom dinamičnog uživanja u vožnji, modernog dizajna i funkcija kao što su terenski kokpit i naša MBUX navigacija proširene stvarnosti oduševiti i avanturiste i porodice - kaže Brita Seger (Britta Seeger), član upravnog odbora Mercedes-Benz Grupe.

Visoki standardi novog GLC-a su očigledni u svakom detalju. Na primjer, najnovija generacija MBUX (Mercedes-Benz User Experience) infotejnment sistema čini ga još digitalnijim i inteligentnijim – i hardver i softver napravili su veliki korak naprijed: briljantne slike u vozačkom i centralnom displeju olakšavaju kontrolu vozila i komfornih funkcija. Oba LCD ekrana nude holističko, estetsko iskustvo sa informacijama predstavljenim na strukturiran i jasan način. Navigacija preko cijelog ekrana daje vozaču najbolje moguće navođenje rute. MBUX Augmented Reality za navigaciju je dostupan kao opcija. Kamera registruje okolinu ispred vozila. Centralni displej prikazuje pokretne slike i također virtuelne objekte, informacije i markere. Tu spadaju npr. saobraćajni znaci, strelice za pravce, preporuke za promjenu trake i kućni brojevi. Ovo može znatno olakšati navigaciju, posebno u urbanim sredinama.

Sposobnost dijaloga i učenja glasovnog asistenta „Hej Mercedes“ zasnovana je na najsavremenijim algoritmima; sve više se prilagođava željama i preferencijama korisnika. Provajderi za striming muzike mogu se neprimetno integrisati u MBUX sistem, tako da kupci takođe mogu uživati u svom personalizovanom muzičkom iskustvu u vozilu. Nova funkcija "Newsflash" koja dolazi besplatno: na zahtjev, MBUX izdaje kratke izveštaje vijesti u trajanju do dva minuta. Sa funkcijom MBUX Smart Home, GLC postaje mobilni kontrolni centar za dom: temperatura i svjetla, roletne i električni uređaji se mogu daljinski nadgledati i kontrolisati.


Standardna oprema

- Novi GLC dolazi sa svim atributima koji čine Mercedes-Benz SUV onim što jeste: beskompromisna bezbjednost pri rukovanju na putu, izvanredna dinamika vožnje i superiorne performanse na off-road-u - tako je novi GLC opisao Jorg Bertels (Jörg Bartels), Head of Overall Vehicle Integration. 

- Sa svojim visokim nivoom udobnosti u vožnji i ubjedljivom ukupnom akustikom, GLC je vrhunski saputnik na velikim udaljenostima i veoma zabavan za vožnju. Za operacije vuče, po prvi put smo uveli optimizovanu funkciju planiranja rute i pomoć pri manevrisanju prikolice - dodao je. 

Dizajn: Senzualna čistoća, inteligencija i emocije

Novi GLC je odmah prepoznatljiv kao član Mercedes-Benz porodice SUV vozila. Standardna oprema uključuje AVANTGARDE eksterijer sa hromiranim paketom uključujući hromirane okvire prozora i novi, hromirani izgled simuliranog štitnika. Ovo dodaje upečatljive karakteristike dizajna i poboljšava jedinstvene proporcije vozila. Jedan od najvažnijih karakteristika dizajna GLC-a je redizajniran prednji kraj, sa farovima koji se direktno povezuju sa rešetkom hladnjaka kako bi se naglasila širina vozila, i nova rešetka hladnjaka kao dio standardne spoljašnjosti AVANTGARDE, koja sada ima hromirani okvir i sportska lamela u mat sivoj boji sa hromiranim ukrasima. AMG Line ima rešetku hladnjaka sa Mercedes-Benz uzorkom.

- Novi GLC nastavlja našu filozofiju dizajna svojom senzualnom čistoćom, i kao i cijeli portfolio SUV vozila, odiše inteligencijom i emocijama - kaže Gorden Vagener (Wagener), direktor dizajna komapnije Mercedes-Benz AG. 

Dodao je da sa svojom ljepotom i izuzetnim duhom uspjeli su da stvore moderan luksuz koji je zaštitni znak brenda Mercedes-Benz.

Dizajn karoserije karakteriše potpuna, razvučena površina obogaćena precizno oblikovanim ivicama sa strane. One naglašavaju proporcije, naglašavaju mišićave lukove točkova i stvaraju ravnotežu između elegancije i performansi na terenu. Obloge lukova točkova u boji vozila su prvi put dostupne od AMG linije naviše. Oni naglašavaju sportski karakter AMG linije, kao opcione opreme u kombinaciji sa kombinovanim gumama. Dostupni kao opcioni dodaci su i pragovi za lak ulazak i, od AMG linije naviše, i Night paket.

Ostale karakteristike sportskog, samouvjerenog izgleda su široki trag i točkovi u ravnini u veličini od 18 do 20 inča. Nekoliko točkova dostupnih u fabrici ne samo da imaju moderan dizajn sa završnom obradom visokog sjaja i dvobojnim površinama, već su i aerodinamički optimizovani.

Nova dvodijelna zadnja svjetla imaju unutrašnjost trodimenzionalnog izgleda i naglašavaju širinu zadnjeg kraja. Ovo takođe ima simuliranu hromiranu donju zaštitu, koja obuhvata ispušne cijevi simuliranog hromiranog izgleda.


Enterijer Mercedesa

Enterijer: moderan, sportski luksuz

Dobrodošli u moderan, sportski luksuz brenda Mercedes-Benz: ovo je poruka koju unutrašnjost novog GLC-a sa linijom AVANTGARDE već šalje u svojoj standardnoj konfiguraciji. Instrument tabla je jasno strukturisana: gornji dio ima profil nalik krilu. Donji dio ima izdašnu površinu koja se skladno uliva u zakrivljenu centralnu konzolu. LCD ekran visoke rezolucije od 12,3 inča (31,2 cm) ispred vozača izgleda kao da slobodno lebdi ispred profila krila. Centralni displej od 11,9 inča (30,2 cm) izdiže se neprimetno i bez spojeva od centralne konzole, a također izgleda da lebdi iznad oblasti ukrasa. Kao i kontrolna tabla, površina ekrana je blago nagnuta prema vozaču.

Moderan, veoma smanjen dizajn panela vrata uokviruje oba kraja kontrolne table. Centralna ploča vrata sa integrisanim naslonom za ruke evoluira iz vertikalne površine u horizontalnu orijentaciju. Odražavajući dizajn centralne konzole, prednji dio ima oblik metalnog elementa visoke tehnologije. Može se koristiti kao ručka za hvatanje ili zatvaranje, a sadrži i kontrole električnih prozora.

Avangardni dizajn sjedišta novog GLC-a igra se sa slojevima i konturisanim površinama, dajući im vizuelnu lakoću. Nasloni za glavu i njihova veza sa naslonom su redizajnirani. Novi GLC je dostupan sa komandnom pločom obloženom kožom sa linijama pojasa u izgledu napa (opciono, standardno za AMG liniju). Neki ukrasni elementi imaju inovativne površine. Ovo uključuje nove interpretacije furnira sa otvorenim porama u smeđim tonovima, kao i crni drveni furnir otvorenih pora sa finim umetcima koji prate formu od pravog aluminijuma.

Dimenzionalni koncept i praktični detalji: velika svakodnevna pogodnost rada

Ključne dimenzije novog GLC-a naglašavaju još dinamičniji i moćniji izgled SUV-a. Sa dužinom od 4716 mm, duži je za 60 mm i niži za 4 mm od svog prethodnika. Širina traga je povećana za 6 mm napred (sada 1627 mm) i 23 mm pozadi (sada: 1640 mm). Veća dužina vozila koristi međuosovinskom rastojanju i prednjim i zadnjim prepustima. Širina vozila je ostala ista i iznosi 1890 mm.

Kapacitet prtljažnika ima koristi od većeg zadnjeg prepusta i značajno je povećan na 600 litara (+ 50 litara u poređenju sa prethodnim modelom). Ovo je primjetno u svakodnevnoj vožnji, također tokom putovanja na odmor sa porodicom ili za potrebe svakodnevnog prevoza. GLC standardno ima EASY-PACK vrata prtljažnika. Ona se lako otvaraju ili zatvaraju pritiskom na dugme: pomoću dugmeta na ključu za paljenje, prekidača na vratima vozača ili ručke za otključavanje na vratima prtljažnika.

Poboljšana aerodinamika: vrednost Cd = 0,29

U svojoj aerodinamično najpovoljnijoj konfiguraciji, minimalni koeficijent otpora GLC-a je Cd = 0,29. Ovo ga čini za dve desetinke boljim od svog prethodnika (Cd = 0,31) - značajan napredak za SUV sa konvencionalnim pogonom. Optimizacija vozila u pogledu aerodinamičkog otpora i buke vetra izvršena je uz pomoć opsežnih digitalnih simulacija strujanja (CFD – Computational Fluid Dinamics), kao i testova sa stvarnim vozilima u aeroakustičnom tunelu.

Novi GLC je tiho vozilo sa prijatnim zvučnim potpisom i niskom bukom od kotrljanja i vetra. Ovo je postignuto akustičnom optimizacijom karoserije i sofisticiranom zvučnom izolacijom. Akustična membrana na vetrobranskom staklu je standardna oprema, na primjer. Opciono dostupno, akustički efikasno termoizolaciono staklo ispunjava još veća očekivanja udobnosti.


Poboljšanja u mnogim detaljima

Komfor: Poboljšanja u mnogim detaljima

Višefunkcionalni ENERGIZING sistema povezuje različite sisteme udobnosti kako bi pružio efikasnije iskustvo vožnje. Opcioni paket ENERGIZING Plus ih oživljava pritiskom na dugme ili glasovnom komandom, i spaja ih u svjetove iskustva u do sedam komfornih programa. Istovremeno, sistem stvara odgovarajuću atmosferu u unutrašnjosti – na primjer, okrepljuje u slučaju umora ili opušta u slučaju povišenog nivoa stresa. ENERGIZING COACH predlaže odgovarajući fitnes ili vellness program na osnovu podataka o vozilu i putovanju. Također uračunava informacije o kvalitetu sna i nivou stresa u svoj inteligentni algoritam ako vozač ima odgovarajući uređaj.

AIR-BALANCE paket je također dio ENERGIZING Plus paketa. Nudi individualno, suptilno mirisno iskustvo u unutrašnjosti - prema ličnim željama i u zavisnosti od raspoloženja. Zahvaljujući osvežavajućoj jonizaciji i filtriranju spoljašnjeg i unutrašnjeg vazduha, takođe pomaže da se obezbijedi bolji kvalitet vazduha i bolji osjećaj blagostanja. Opcioni ENERGIZING AIR CONTROL sistem inteligentno prati kvalitet vazduha u unutrašnjosti vozila. U tu svrhu koristi senzore kvaliteta vazduha i sitnih čestica. Ako su granične vrednosti prekoračene, klima uređaj prebacuje u režim recirkulacije vazduha. Dvostepeni koncept filtera može dodatno da filtrira finu prašinu i veliki dio zagađivača iz vazduha.

Novi GLC je dostupan sa novim panoramskim krovom kao opcionom dodatnom opremom. Obloženi poprečni podupirač je tanji nego u prethodnoj verziji, pružajući gotovo neprekidan pogled kroz veću površinu staklenog krova. Po potrebi, panoramski krovni otvor se može pokriti rolo zavjesom.

Standardna oprema: značajno unaprijeđena

Na osnovu luksuzne strategije Mercedes-Benza, standardna oprema novog GLC-a je značajno unapređena i nudi kupcu veoma atraktivno vozilo od samog početka. AVANTGARDE linija je standardna, na primjer, kao i popularne karakteristike kao što su veliki ekrani, integracija pametnog telefona, bežično punjenje i grijanje prednjih sjedišta.

Pored toga, logika pakovanja vozila je znatno pojednostavljena kako bi se smanjio napor pri izboru između brojnih pojedinačnih opcija. Funkcionalne karakteristike koje se često naručuju zajedno sada su grupisane u pakete opreme na osnovu stvarnog ponašanja kupaca. Kada su u pitanju opcije dizajna kao što su boje, presvlake, ukrasi i točkovi, naši kupci mogu pojedinačno da konfigurišu svoja vozila kao i ranije.

Motori: sistematski elektrificirani četvorocilindarski agregati

Novi GLC je dostupan samo kao hibrid: kao plug-in hibrid ili kao blagi hibrid sa tehnologijom od 48 volti i integrisanim starter-generatorom. Asortiman motora ima četvorocilindarske jedinice iz trenutne porodice Mercedes-Benz motora FAME (Family of Modular Engines). Shodno tome, asortiman motora igra glavnu ulogu u fleksibilnosti međunarodne proizvodne mreže, sa elektrifikacijom zasnovanom na potrebama. Četiri od ovih motora su blage hibridne jedinice koje dobijaju inteligentnu podršku u opsegu niskih obrtaja od druge generacije integrisanog starter-generatora (ISG). Tri dalje varijante motora su potpuno hibridne jedinice sa dodatnom električnom snagom od 100 kW i električnim dometom od preko 100 kilometara.

ISG već obezbjeđuje odličnu isporuku snage. Sistem uključuje električni sistem od 48 volti, koji omogućava funkcije kao što su “jedrenje", pojačanje (“boost”) ili rekuperaciju i time značajne uštede goriva. Osim toga, motori se vrlo brzo i udobno pokreću uz pomoć ISG-a, tako da je start-stop funkcija za vozača gotovo neprimjetna, kao i prelazak sa „jedrenja” sa zaustavljenim motorom na snažan pogon sa snagom motora. U praznom hodu, inteligentna interakcija između ISG-a i motora sa unutrašnjim sagorevanjem obezbjeđuje izvanredno miran rad.

Plug-in hibridi: više od 100 kilometara električnog dometa (WLTP)

GLC je također dobio četvrtu generaciju plug-in hibridnog pogona. Koristeći identične osnovne motore, elektrifikacija je napravila još jedan veliki korak. Sa električnom snagom od sada 100 kW, obrtnim momentom od 440 Nm i potpuno električnim dometom od više od 100 kilometara (WLTP), svakodnevnim rutama se uglavnom može upravljati potpuno električno. Poboljšani hibridni režim vožnje obezbjeđuje električni režim vožnje za najprikladnije dijelove rute. Električna vožnja je prioritet na dužim putovanjima u urbanim sredinama, na primjer. Bilo sa jednim od dva benzinska motora ili dizelom: kao plug-in hibridi, oni su ne samo veoma efikasni već su i izuzetno dinamični na putu.

Simulator dometa: indikator individualnog električnog dometa

Za mnoge kupce, električni radni domet je važan faktor kada se odlučuju za elektrificirano vozilo. Mercedes-Benz pomaže svojim kupcima da lako saznaju uticaje koje pojedinačni uslovi rada imaju na stvarni električni domet.

Kada je riječ o GLC-u kao proizvodu, vanjski faktori kao što su temperatura okoline, profil rute i zahtevi za klimatizaciju mogu se kombinovati da bi se na prvi pogled vidjelo kakav domet kupci mogu da očekuju u svakodnevnoj vožnji. Ovo pojašnjava pod kojim uslovima stvarni električni domet može odstupati od sertifikovane brojke.

Primjetno više iskustva električne vožnje

Visoka gustina snage hibridne pogonske jedinice dolazi zahvaljujući sinhronom motoru stalno pobuđenog tipa sa unutrašnjim rotorom. Maksimalni obrtni moment elektromotora od 440 Nm spreman je za rad od samog starta, što rezultira visokom agilnošću pri kretanju, zajedno sa dinamičkim performansama vožnje. Električna energija je dostupna do 140 km/h. U novom GLC-u, Mercedes-Benz koristi elektromehanički pojačivač kočnica nezavisan od vakuuma koji automatski kontroliše fleksibilan prelaz između hidrauličnog kočenja i rekuperacije u zavisnosti od situacije u vožnji, i na taj način uvijek obezbjeđuje najbolji povrat energije.

Visokonaponska baterija je internio razvijena u kompaniji Mercedes-Benz i ima ukupan kapacitet od 31,2 kWh. Čak i ako je baterija potpuno ispražnjena, moguće je izvršiti potpuno punjenje sa opcionim DC punjačem od 60 kW za oko 30 minuta. Standardni punjač od 11 kW (u zavisnosti od tržišta) dostupan je za trofazno punjenje na Wallbox-u koji je povezan na kućnu mrežu naizmenične struje.

Suspenzija: Agilnost i sigurnost

Ključne komponente dinamički dizajniranog sistema vješanja GLC-a su novo vješanje sa četiri karike na prednjem delu i nezavisno zadnje vješanje sa više karika. Standardno vješanje već pruža visok nivo suspenzije, udobnosti vožnje i buke, agilnog upravljanja i uživanja u vožnji. Opremljen je sistemom prigušenja koji zavisi od amplitude. Kao opcija, novi GLC je dostupan sa inženjerskim paketom koji uključuje AIRMATIC vazdušno vješanje i upravljanje zadnjom osovinom. AIRMATIC je opremljen promenljivo podesivim prigušenjem. Plug-in hibridi standardno imaju vazdušno oslanjanje i kontrolu nivoa na zadnjoj osovini. Još jedan opcioni dodatak je Offroad Engineering paket, koji povećava klirens od tla za 20 milimetara i ima štitnik od podvozja na prednjem dijelu i zaštitu podvozja. U kombinaciji sa AMG Line Exerior paketom, GLC ima sportsko vješanje.

Novi GLC je posebno okretan i stabilan sa opcionim upravljanjem zadnje osovine u kombinaciji sa direktnijim odnosom upravljanja na prednjoj osovini. Ugao upravljanja na zadnjoj osovini je do 4,5 stepeni. Ovo smanjuje krug okretanja za 90 centimetara na 10,9 metara.

Pri brzinama manjim od 60 km/h, zadnji točkovi se pokreću u suprotnom smjeru od prednjih točkova – pri parkiranju, za do 4,5 stepeni suprotno od ugla prednje osovine. U zavisnosti od situacije, ovo praktično skraćuje međuosovinsko rastojanje, a vozilo je zbog toga lakše i okretnije. Kada brzina dostigne 60 km/h ili više, zadnji točkovi se pokreću u istom smeru kao i prednji za do 4,5 stepeni. Ovo virtuelno povećanje međuosovinskog rastojanja ima primetne prednosti: u vidu poboljšane stabilnosti upravljanja i bezbjednosti pri velikim brzinama, tokom brzih promena trake ili iznenadnih manevara izbjegavanja. Pored toga, tokom dinamičnih manevara kao što je vožnja na seoskom putu, potrebno je znatno manje pokreta upravljača – i vozilo direktno reaguje na komande upravljanja.

Najnoviji sistemi pomoći u vožnji: Podrška vozaču

Najnovija generacija sistema pomoći u vožnji sadrži dodatne i poboljšane funkcije. Ovo smanjuje opterećenje vozača u svakodnevnim situacijama, za udobniju i bezbjedniju vožnju. Kada opasnost prijeti, sistemi za pomoć su u stanju da odgovore na predstojeće sudare kad situacija to zahteva. Nekoliko naprednih funkcija može učiniti vožnju još bezbednijom. Active Distance Assist DISTRONIC, na primjer, sada može da reaguje na vozila koja stoje na putu pri brzinama do 100 km/h (ranije 60 km/h). Jedna od novih karakteristika Active Steering Assist sistema je detekcija trake sa dodatnom kamerom od 360 stepeni, koja posebno nudi prednosti pri malim brzinama, na primjer kada se formira traka za hitne slučajeve. Pomoć za saobraćajne znakove (Traffic Sign Assist) sada prepoznaje znakove za radove na putu pored konvencionalno označenih ograničenja brzine. Na primjer, sistem također prepoznaje uslovne znake kao što su „u mokrim uslovima“, zahvaljujući procjeni svih senzora vozila.

Sofisticirani sistemi za parkiranje: podrška tokom sporih manevara

Zahvaljujući snažnijim senzorima okruženja, sistemi za parkiranje mogu bolje da podrže vozača prilikom manevrisanja, čime se poboljšava bezbjednost i udobnost. Integracija u MBUX čini rad intuitivnijim i podržava ga vizuelni ekran. Opciono upravljanje zadnjom osovinom je integrisano u pomoćnike pri parkiranju, a proračun putanja je usklađen u skladu sa tim. Funkcije kočenja u slučaju nužde također služe za zaštitu drugih učesnika u saobraćaju i mogu povećati bezbjednost na putu.

Novi paket za parkiranje sa kamerom od 360 stepeni i funkcijama aktivne pomoći pri parkiranju sa PARKTRONIC sistemom dostupan je kao dodatna oprema. Nudi najbolju moguću sveobuhvatnu vidljivost i olakšava proces parkiranja. Centralni displej jasno prikazuje direktnu okolinu vozila tokom procesa parkiranja ili manevrisanja. Displej se sastoji od četiri pojedinačne slike kamere sa prednje, zadnje i obe strane vozila, i uključuje virtuelni pogled iz ptičje perspektive. Pored toga, ekran prikazuje različite uglove gledanja kao što su prednji, zadnji ili prikolični režim. Vozač za volanom odlučuje da li će ručno parkirati ili će prepustiti kontrolu aktivnom pomoćniku pri parkiranju.


Dodatna oprema

DIGITAL LIGHT: Izuzetno moćno sa opcionim funkcijama projekcije

Novi GLC standardno ima LED farove visokih performansi. DIGITAL LIGHT je dostupan kao dodatna oprema. Ova revolucionarna tehnologija farova svojom dinamikom i preciznošću stvara skoro neograničene mogućnosti za visoku rezoluciju i ciljanu distribuciju svjetlosti u skladu sa lokalnim uslovima. Rezultat je odlična vidljivost za vozača bez narušavanja vidljivosti drugih učesnika u saobraćaju. DIGITAL LIGHT sa funkcijom projekcije dostupan je kao opcija. Ova inovacija nudi dodatnu sigurnost za vozača, posebno kada vozi noću, i omogućava komunikaciju sa drugim učesnicima u saobraćaju. Na primjer, može da učini vožnju bezbednijom sa projektovanim linijama za navođenje, simbolima i animacijama. Inteligentna tehnologija ističe pješake u opasnoj zoni pomoću funkcije reflektora i pojašnjava njihov položaj sa projektovanim tačkama pravca. Kupci koji voze pogrešnim putem na ulaznim rampama na autoputu ili jednosmernim ulicama su upozoreni simbolom.

Preko brda i dolina: Off-road sa GLC-om

Kao i ranije, novi GLC je također eksplicitno dizajniran za vožnju van puta, i pripremljen je za ovu upotrebu sa nekoliko novih funkcija i sistema. Standardna oprema uključuje režim vožnje van puta i DSR (Downhill Speed Regulation - regulacija brzine nizbrdo). Plug-in modeli novog GLC-a već nude iskustvo vožnje budućnosti: potpuno električnu off-road vožnju. Ovo dolazi sa mnogim prednostima: pošto je puni obrtni moment elektromotora od 440 Nm dostupan odmah, njegovu snagu je veoma lako kontrolisati u svakom trenutku. Ovo omogućava veoma preciznu, kontrolisanu vožnju čak i na izazovnom terenu. Pored toga, pošto električni motor troši energiju samo kada zapravo pokreće vozilo, a potražnja za snagom je relativno niska kada se vozi sporo, kao što je uobičajeno kada se vozi van puta, dugo vreme potpuno električne vožnje je moguće čak i na zahtjevnom terenu.

U off-road režimu, GLC sa kamerom od 360 stepeni nudi „providnu haubu“: centralni ekran prikazuje virtuelni pogled ispod prednjeg dijela vozila, uključujući prednje točkove i njihov položaj upravljanja. Ovo je izuzetno korisno: omogućava vozaču da prepozna prepreke kao što su veliko kamenje ili duboke rupe na svom putu u ranoj fazi.

Novi off-road ekran koristi oba ekrana za jasno raspoređene informacije, kontrole i funkcije. Između ostalog, na displeju vozača su prikazani nagib, topografska nadmorska visina, geo-koordinate i kompas, kao i brzina na putu i broj obrtaja motora kada radi motor sa unutrašnjim sagorijevanjem. Centralni displej dodatno prikazuje npr. trenutni položaj SUV-a na terenu kao i ugao upravljanja prednjih točkova, a ako je dostupno upravljanje zadnjim točkovima, smer upravljanja zadnjim točkovima. Sve funkcije vožnje relevantne za terenske vožnje mogu se vrlo lako kontrolisati na jednom ekranu.

Engineering paket (opciono dostupan) sa AIRMATIC vazdušnim oslanjanjem uključujući kontrolu nivoa i upravljanje zadnjom osovinom također donosi svoje prednosti udobnosti na terenu, gdje nudi dodatne prednosti. Na primjer, AIRMATIC omogućava visok razmak od tla van puta, bez obzira na opterećenje, i dug hod vješanja za najbolju moguću vuču. Upravljanje zadnjom osovinom još više povećava manevrisanje van puta.

Meni za prikolicu i planer rute za vuču

GLC je popularno vučno vozilo, a novo izdanje je posebno dizajnirano za ovu svrhu. Planer ruta za vuču za navigacioni sistem je nova karakteristika: na centralnom displeju se mogu planirati rute koje su pogodne za vožnju sa prethodno definisanom prikolicom. Pri tome vodi se računa o npr. širini prolaza i visine prolaza. Prikolica koja će se koristiti je definisana preko menija prikolice u MBUX sistemu. Čim se kuglasta glava zakači i postoji električna veza, sistem se raspituje o nameravanoj upotrebi spojnice za prikolicu: Da li je to mala prikolica? Ili nešto veće? Ili je postavljen nosač za bicikle? Planer rute za vuču uzima u obzir sve ove informacije. Cilj ovih i brojnih daljih naprednih funkcija za rad kao vučnog vozila je da vuču učine što sigurnijim i prijatnijim. 4MATIC pogon na sva četiri točka pruža izvanrednu vuču na bilo kojoj površini.

Poboljšani Trailer Manoeuvring Assist sistem za pomoć pri manevrisanju sa prikolicom (opciono) u novom GLC SUV-u čini manevrisanje sa prikolicom još lakšim, udobnijim i sigurnijim. Sistem automatski reguliše ugao upravljanja vučnim vozilom do brzine od 5 km/h i uspona do 15 procenata. Također je integrisan u MBUX i njime se može upravljati intuitivno. Pored stabilizacije kombinacije pri vožnji unazad, sistem po prvi put može da je vodi i po slobodno biranim krivinama do 90 stepeni. Upravljanje vučnim vozilom se pokreće automatski tako da se održava izabrani ugao. Ovo omogućava precizno i sigurno pozicioniranje prikolice. Vozač također može da izabere funkciju „povuci pravo“ kada prikolica dođe u željeni smer i treba da se kreće pravo unazad. Cijeli proces manevrisanja može se pratiti iz različitih perspektiva kamere na centralnom displeju. Dinamičke vodeće linije pokazuju putanju, širinu vozila i udaljenost od prepoznatih objekata.

Priča o uspjehu: Mercedes-Benz SUV srednje veličine

Mercedes-Benz je ušao u segment SUV srednje veličine 2008. godine, sa modelom GLK. „Trendseter u klasi vozila koja cvjeta“– tako je to opisivalo tadašnje saopćenje za javnost. Njegov vanjski dizajn je nepogrešivo izveden iz G-Klase, praoca svih Mercedes-Benz SUV modela. Godine 2015. brend je predstavio svog naslednika pod imenom GLC. On je takođe impresionirao odličnom bezbednošću tipičnom za brend, najsavremenijim sistemima pomoći, energetskom efikasnošću i visokom dinamikom. Od predstavljanja GLC-a i njegovog direktnog prethodnika GLK-a, Mercedes-Benz je prodao više od 2,6 miliona primjeraka širom svijeta. Sada predstavljeni GLC je treća generacija i besprekorno nastavlja ovu priču o uspjehu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.