FORMULA 1

Verstapen pobijedio u Las Vegasu

Za Nizozemca je ovo 18. pobjeda u sezoni

Maks Verstapen. AP

H. J. I.

19.11.2023

Maks Verstapen (Max Verstappen), vozač Red Bulla, pobjednik je spektakularne utrke Formule 1 u Las Vegasu. Za Nizozemca je ovo 18. pobjeda u sezoni. Na drugom mjestu je utrku završio Šarl Lekler (Charles Leclerc) u Ferrariju, dok je na trećem mjestu Verstapenov ekipni kolega Serhio Perez (Sergio). 

Leklerc je startao prvi, ali Verstapen ga je odmah u prvom zavoju prestigao tako što ga je "izgurao" sa staze. Verstapen je zbog dobio kaznu od pet sekundi u sedmom krugu, što je Leklerc iskoristio da na neko vrijeme preuzme vodstvo. Nizozemac je pretrpio i štetu jer se sudario s Džordžom Raselom (George Russell).

Prvi 10 u Las Vegasu. Sofascore

No Red Bullovi vozači Verstapen i Perez došli su na vodeće dvije pozicije krug prije kraja. Ipak, Leklerc je uspio u zadnjem, pedesetom krugu prestići Meksikanca i osigurati drugu poziciju. Britanski vozač Lando Noris (Norris) nije zavšio utrku, udario je u zaštitnu ogradu u četvrtom krugu.

Maks Verstapen predvodi poredak vozača s 549 bodova ispred ekipnog kolege Serhija Pereza (273 boda). Na trećem je mjestu Luis Hamilton (Lewis) s 232 boda. U poretku konstruktora je prvi Red Bull s 822 boda, a slijede ga Mercedes s 392 boda te Ferrari s 388.

Moto-spektakl u pustinji Mojave nije propustio ni veliki broj istaknutih glumaca, muzičara i sportskih velikana poput Šakila Onila (Shaquill O'Neal), Dejvida Bekama (David Beckham), Lindsi Von (Lindsey Vonn) te predsjednika FIFA-e Đanija Infantina (Gianni). Ovo je bila treća utrke u Las Vegasu nakon 1981. i 1982., kada je F1 u dva navrata neuspješno pokušala uspostaviti Grand Prix.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.