PRODUŽENJE SARADNJE

Morijasu ostaje selektor Japana do 2026. godine

Momci koje vodim su pokazali da Japan ima budućnost i da može da se takmiči sa najboljim ekipama svijeta, rekao je prvi strateg Japanaca

Hađime Morijasu. Twitter

G. Š.

6.12.2022

Jedan ciklus je završen, drugi počinje uskoro. Okončao je Japan učešće na Mundijalu 2022, ali za razliku od nekih saveza koji su se već rastali sa selektorom neće mijenjati prvog stratega. Niti za to ima razloga, jer se Hađime Morijasu pokazao kao sjajno rješenje.


Novi ugovor

Dan poslije eliminacije sa turnira u Dohi, stiže informacija sa Dalekog istoka da su Japanci ponudili Morijasuu novi ugovor. Inicijalno na dvije godine, suštinski na četiri. 

Selektor bi najprije ovjerio saradnju do 2024. godine, s tim što bi se u papirima našla klauzula o automatskoj obnovi za dvije godine, a onda bi to značilo da će Hađime predvoditi reprezentaciju i do kraja Mundijala 2026. u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Meksiku. Pod uslovom da tamo stigne što bi trebalo očekivati, jer su Japanci na posljednjih sedam Mundijala uvijek bili učesnici. I na ovom su ostavili sjajan utisak.

- Momci koje vodim su pokazali da Japan ima budućnost i da može da se takmiči sa najboljim ekipama svijeta. Jesmo eliminisani, ali smo pobijedili dva nekadašnja šampiona planete, Njemačku i Španiju, uz izborene produžetke protiv aktuelnog viceprvaka Hrvatske, rekao je Morijasu.


Kup Azije

Selektor Japana je zaslužio pohvale, između ostalog, i zbog toga što je na mečevima koje je dobio Japan kretao iz minusa (od 0:1 do 2:1 protiv Španije i Njemačke), 80 posto golova na Mundijalu postigli su mu igrači koje je uvodio s klupe. Iskoristio je 21 od 23 fudbalera u polju i izjednačio najbolji učinak ove selekcije na SP-u. 

Zato i nastavlja dalje. Prvi sljedeći zadatak bit će mu Kup Azije, takođe u Kataru, 2024. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.