"ODABRANO DRUŠTVO"

I Farski otoci će imati predstavnika: Znate li koje zemlje uz BiH nikada nisu imale učesnika u Evropi

Klaksvik sinoć napravio senzaciju izbacivši švedski Haken

Slavlje igrača Klaksvika. Twitter

E. Ć.

3.8.2023

Prvak Farskih otoka Klaksvik ispisao je historiju jer je u drugom pretkolu Lige prvaka napravio senzaciju i eliminisao švedski Haken nakon penala.

Klaksvik je plasmanom u treće pretkolo Lige prvaka obezbijedio učešće u grupnoj fazi najmanje Konferencijske lige. Farski otoci će tako prvi put u historiji imati predstavnika u Evropi.

Klub iz gradića od 5.024 ljudi je u prvom pretkolu senzacionalno izbacio Ferencvaroš, a sinoć i Haken. Prvi meč sa švedskim predstavnikom završen je 0:0. 

U revanšu smo vidjeli šest golova. Poslije 90 minuta bilo je 2:2, u produžecima smo vidjeli po gol na obje strane, a o prolazniku u narednu rundu odlučili su penali.

Klaksvik je slavio rezultatom 5:3 na penale, te je prošao u treće pretkolo gdje će igrati protiv norveškog Moldea. No, svoj cilj su Farani ostvarili, te ćemo ih najvjerovatnije gledati u grupnoj fazi Konferencijske lige.

Farski otoci su 47. od 55 država koje su imale ili će imati predstavnika u Evropi. Samo osam država još nikada nije imalo predstavnika u evropskim takmičenjima, a među njima je, nažalost, Bosna i Hercegovina.

Osim naše zemlje, predstavnika u Evropi nisu imale ni Crna Gora, San Marino, Gibraltar, Andora, Island, Malta i Sjeverna Irska.

Inače, Klaksvik će u narednoj rundi kvalifikacija za Ligu prvaka igrati protiv norveškog Moldea.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.