VIJESTI

Za Perkovića i Mustača tražili doživotnu kaznu

U procesu koji se pred Visokom zemaljskim sudom u Muenchenu vodi protiv bivših pripadnika jugoslovenskih i hrvatskih obavještajnih službi

Fena

27.7.2016

U procesu koji se pred Visokom zemaljskim sudom u Muenchenu vodi protiv bivših pripadnika jugoslovenskih i hrvatskih obavještajnih službi Josipa Perkovića i Zdravka Mustača zbog pomaganja u ubistvu  hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića državno odvjetništvo je u svojoj završnoj riječi u utorak prekvalificiralo optužbu u sudjelovanje u ubojstvu te je zatražilo doživotnu kaznu.

Predstavnici odbrane i optužbe različito su okvalificirali argumentaciju državnog odvjetništva.

- Napadno je da se državno odvjetništvo niti jednom nije pozvalo na svjedočenje Vinka Sindičića, Bože Vukušića i Vice Vukojevića, čija svjedočenja su bila temelj presude Pratesu - rekao je odvjetnik Josipa Perkovića Anto Nobilo.

On je dodao  kako se optužba „uglavnom poziva na indicije“.

- Državno odvjetništvo preskočilo je dvije ključne točke na kojima počiva optužnica a to je: koji je dokaz da su ubojice Đurekovića čekale u garaži, što bi značilo da su imale ključ koji im je dao Perković? Vještaci, forenzičari nisu uspjeli utvrditi je li Đureković praćen pa su ubojice za njim ušle u garažu ili su ga čekale u garaži. Znači ne postoji dokaz da je Prates znao, a kamoli da je prenio Perkoviću kada će Đureković biti u svojoj garaži - zaključio je Nobilo.

Siniša Pavlović, odvjetnik sutužiteljice u procesu, udovice Stjepana Đurekovića, Gizele Đureković, ima sasvim suprotno mišljenje o završnoj riječi državnog odvjetnika.
„Završna riječ državnog odvjetništva je, prema očekivanju, bila vrlo kvalitetna i koncizna. Očekivana kvalifikacija, umjesto pomaganja u ubojstvu sada imamo sudjelovanje u ubojstvu. Današnji dokazi koje je državno odvjetništvo sumiralo, pokazuju da se nije radilo ni o kakvom pomaganju u ubojstvu nego o sudjelovanju i predložena je jedina kazna koja u takvim slučajevima može biti predložena, a to je doživotna kazna - rekao je Pavlović.

Državno odvjetništvo u svojoj završnoj riječi u utorak je kazneno djelo pomaganja u ubojstvu, kako je prvotno stajalo u optužnici, prekvalificiralo u pomaganje u ubojstvu s predumišljajem te zatražilo doživotnu zatvorsku kaznu.

Predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster i dalje ustraje na 3. kolovozu kao datumu kada bi trebala biti izrečena presuda Perkoviću i Mustaču.
Prije toga bi još u četvrtak svoju završnu riječ trebali iznijeti odvjetnici sutužiteljice u procesu, udovice ubijenog Stjepana Đurekovića, Gizele Đureković.

Nakon toga završnu riječ ima obrana s time da bi, kako se očekuje, prvo završne riječi iznijeli odvjetnici Zdravka Mustača, a u ponedjeljak bi svoju obranu, prije nego što završnu riječ preuzme Perkovićev odvjetnik Nobilo, trebao iznijeti i sam Josip Perković, koji se, kao i Zdravko Mustač, od samog početka procesa brani šutnjom.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.