MINUTA

Erdogan hapsi Trutovi spavaju

Piše: Piše

4.6.2018

Diktatorski režim u Turskoj nastavlja s progonom državljana BiH. Najnovija žrtva postao je Selmir Mašetović. Bh. student uhapšen je na osnovu tradicionalno neutemeljenih optužbi koje rigidni policijsko-tužiteljski aparat štanca u neograničenim količinama.

Selmirov otac Husein očajnički se putem medija obraća Bakiru Izetbegoviću preklinjući ga da iskoristi svoje „bratstvo“ s Erdoganom i posreduje u Selmirovom oslobađanju. „Moj sin nije gulenovac, to garantiram svojim životom. Znam da bi predsjednik Izetbegović jednim telefonskim pozivom s Erdoganom mogao da mi vrati sina. Pokušao sam doći do Bakira i razgovarati s njim, ali bezuspješno.“

Nažalost, ljudska drama porodice Mašetović ponovo je aktuelizirala pitanje kredibiliteta i sposobnosti bh. institucija u zaštiti naših ljudi u tuđini. Pogotovo se to odnosi na države poput Erdoganove Turske, gdje se brutalno gazi po ljudskim pravima. Prije dvije godine student iz BiH, Samed Nadarević se zove, u Erdoganovim je kazamatima ni kriv ni dužan odrobijao gotovo šest mjeseci.

Nakon što su ga nevinog konačno oslobodili, Samed zauzvrat nije dobio ni izvinjenje. Valjda je zato potpuno razumljivo što ovaj mladi čovjek odbija javno svjedočiti o preživljenoj golgoti.

Stranačke trutove iz državnih institucija i diplomatsko-konzularnih predstavništava ne dotiču problemi običnih ljudi. Mi im služimo tek za ubiranje poreznog harača kako bi zadržali buržujske plaće i privilegije. U međuvremenu, i kod kuće i na strani, ponižavaju nas i progone bez ikakvih ograničenja i posljedica. Tako će i ostati ukoliko ne izgradimo odgovornu i stabilnu državu.

A dok se to konačno ne dogodi (ako se ikad i dogodi), vrijedi upozoriti bh. državljane koji ove sezone planiraju ljetovati u slobodarskoj Erdoganovoj Turskoj da prije pakovanja kofera i polaska na put obavezno prekontroliraju sadržaj poruka i instaliranih aplikacija u vlastitim pametnim telefonima. Važno je ovo shvatiti krajnje ozbiljno. Jer, ne zaboravimo, Erdoganov režim Selmira Mašetovića je uhapsio zbog najobičnije aplikacije.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.