BIH

Od sedam uposlenih, samo dvojica rade s građanima

Kritike na SDP-ov projekt - Zavod za besplatnu pravnu pomoć

K. KEŠMER

29.8.2014

Iako je Zavod za besplatnu pravnu pomoć osnovan s ciljem uštede budžetskih sredstava za plaćanje advokata po službenoj dužnosti, prema izvještaju ovog zavoda, koji je prekjučer dostavljen zastupnicima u Skupštini KS, ova ustanova predstavlja nešto sasvim suprotno.

Rast administracije

Na formiranju Zavoda, koji građanima koji nemaju novca treba osigurati zastupnika u pravnim poslovima, insistirala je tadašnja ministrica pravde KS Dijana Tabori (SDP), a on je samo u 2013., od otvaranja sredinom godine, građane koštao više od 250.000 KM.

Zastupnik Predrag Kojović (NS) na sjednici je naveo kako Zavod ima direktora, dva zamjenika direktora i namještenike koji se bave administracijom i računovodstvom.

Izvještaj o radu Zavoda zastupnici su, ipak, podržali, jer kako su kazali, Zavod u punom kapacitetu radi tek neko vrijeme, a uštede koje su napravili iznose oko 50.000 KM pa im žele dati još vremena.

- Od ukupno sedam uposlenih, tu sjede samo dva čovjeka koji pružaju besplatnu pravnu pomoć, a oni građanima kažu ono što im i svaki portir na sudu može reći. Ne vidim nikakve uštede, jer mi i dalje plaćamo milione za advokate po službenoj dužnosti - kazao je Kojović.

Dodao je da je ovakav način razmišljanja tadašnjih i sadašnjih garnitura vlasti, u kojem dolazi do politiziranog i neopravdanog rasta administracije, građane KS i doveo da katastrofalne ekonomske situacije.

Međutim, i pored toga što su zastupnici kritizirali potrebu za ovakvim Zavodom, njegov direktor Velija Nuhanović od Vlade je zatražio dodatna sredstva i upošljavanje novog kadra.

Efikasniji rad

- Od 250.000 KM skoro sve ide na plaće, dok za pružanje pravne pomoći ostane svega 13.000 KM. To su neznatna sredstva, stoga bih vas zamolio da nam povećate budžet i dozvolite upošljavanje nekoliko čimbenika, kako bi naš rad bio efikasniji - kazao je Nuhanović.

 

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.