BIH

Brisel kažnjava BiH, nećemo dobiti ni centa!

Zbog nepostojanja mehanizma koordinacije

Redakcija

26.9.2014

 

Zbog nedostatka koordinacionih struktura na nivou BiH, Evropska komisija (EK) nije mogla odrediti koliko će u narednih sedam godina uložiti u obnovu i izgradnju naše zemlje.

Ova informacija saopćena je jučer tokom objavljivanja podataka koliko će kojoj od država koje još nisu ušle u EU biti dodijeljeno novca iz programa Pretpristupne pomoći (IPA II).

Podaci o iznosu IPA II za BiH „bit će objavljeni u kasnijoj fazi ove godine“, precizirano je u Briselu. Ovo je još jedno sankcioniranje BiH u Briselu, jer se vlasti nikako ne žele dogovoriti o mehanizmu koordinacije, koji je preduvjet za daljnju pomoć EU.

Za pomoć državama da se pripreme za ulazak u EU iz budžeta Unije u narednih sedam godina bit će izdvojeno nešto više od 11 milijardi eura.

- Ova obnovljena pomoć izuzetno je dobra vijest za region proširenja. Ona će pomoći zemljama koje imaju evropsku perspektivu za implementaciju reformi koje će direktno utjecati na građane, pomoći im da napreduju na svom putu ka EU i izgraditi mostove saradnje sa susjedima - izjavio je evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva Štefan File (Fule).

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.