BIH

Zajednički koncert orkestra OS BiH i studenata Muzičkih akademija

Obilježavanje Dana oružanih snaga BiH i u Maglaju

N. Br.

19.11.2014

Ove godine, u povodu 1.decembra Dana oružanih snaga BiH, prigodne aktivnosti će se organizovati prije svega u gradovima i općinama koje su bile pogođene majskim poplavama i u kojima su pripadnici Oružanih snaga BiH pružili značajnu i nesebičnu pomoć.

Tako će se u Orašju, Šamcu, Sanskom Mostu, Brčkom, Bijeljini, Žepču, Doboju i Maglaju upriličiti kulturno - sportski sadržaji te prezentacije operativnih i vojnih sposobnosti Oružanih snaga BiH.

U Maglaju je organizovan i koncert duhačkog orkestra Oružanih snaga BiH zajedno sa studentima Muzičkih akademija iz Sarajeva i Banja Luke. Odziv građana i nije bio tako velik kakav su možda organizatori očekivali.

Oni koji nisu došli propustili su lijep koncert, tim više jer u gradu sigurno desetak godina nije bilo ovakvog kulturnog događaja. Program koncerta bio je atraktivan i zanimljiv, klasičnog i zabavnog karaktera, sa solističkim instrumentalnim tačkama kao i vojnim koračnicama - marševima.

Pod dirigentiskim palicama magistre Ranke Radošević - Mitrović, prof. Emira Merjemića i pukovnika Tomislava Sušca, orkestar je izveo djela Baha, Štrausa, ali Mančinija i Kalođere.

"Ponosni smo što su OS i u ovom gradu mogle pokazati kako treba priteći u pomoć kada je bilo najteže. A ovo je prilika da unaprijedimo našu saradnju sa građanima, da im pokažemo da imamo i drugih sadržaja koje možemo zajednički dijeliti, kakav je i ovaj koncert", naglasio je general pukovnik Anto Jeleč, načelnik Zajedničke komande OS BiH.

"Ovo je divno iskustvo za nas studente, a repertoar zanimljiv, za svakog po nešto, nije jednoličan", rekli su nam studenti Muzičkih akademija u Sarajevu i Banja Luci Valentina Dimitrijević i Marko Kovačić.

Načelnik općine Mehmed Mustabašić, uručujući prigodnu Zahvalnicu, još jednom se zahvalio za sav angažman pripadnika Oružanih snaga BiH sredinom maja, na spašavanju ljudskih života, ali i u otklanjanju posljedica katastrofalnih poplava u danima koji su uslijedili nakon 15.maja.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.