BIH

Tadić: Zemljište ne miruje, strahujemo od velikih padavina

Nova klizišta u Tuzlanskom kantonu

Autor:A.H

27.1.2015

Na području Tuzlanskog kantona u zadnjih nekoliko dana reaktivirana su mnoga klizišta čije posljedice je teško predvidjeti. Samo na području Gradačca  reaktivirano je 20 klizišta, te evidentirana tri nova.

Po riječima Zdenka Tadića, direktora Kantonalne uprave civilne zaštite (KUCZ) TK,  zasad  nema značajnijeg pokretanja zemljanih masa, što se, kaže, može zahvaliti smanjenjem padavina u zadnja tri dana.

- Zemljište, nažalost, ne miruje. Strahujemo od velikih padavina jer su klizišta otvorila velike pukotine u zemlji. Na velikim klizištima gdje su ugroženi objekti izvršeni su preventivni radovi od izrade odvodnih i sabirnih kanala vode, do ugradnje šipova. No, niko ništa ne može garantirati dođe li do velikih padavina. Naše službe su svakodnevno na terenu i evidentiraju sva pomjeranja tla – kazao nam je Tadić.

U mjesima gdje je vremenom došlo do enormne sječe šume, navodi Tadić svakodnevno se primjećuje otvaranje novih pukotina. Samo na potezu Bare – Seljublje, upravo po dijelovima brda gdje je šuma isječena,  golim okom uočljivo je   pomjeranje tla zbog čega mož biti  ugrožena i putna komunikacijaTuzla - Bijeljina.  
 
Inače, kako su jučer saopćili iz KUCZ TK  u naselju Bare u Tuzli prijavljeno je jedno novo klizište, dok je u Kalesiji je  došlo do reaktiviranja dva klizišta i to u predjelu sela Horozovina  gdje je u maju prošle godine klizište zatrpalo nekoliko stambenih objekata.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.