BIH

IVANIĆ: Potrebna revizija rezultata popisa

Srpski član Predsjedništva BiH o rezultatima popisa

Srna

1.7.2016

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić smatra da objavljeni rezultati popisa stanovništva iz 2013. godine nisu relevantni, ni tačni te je potrebno izvršiti njihovu reviziju.

- Sav negativni ambijent počeo je odlukom o popisu, a sve zbog nespremnosti da se uđe u razgovor i postizanje kompormisa. Trebalo je i tih 200.000 ljudi uključiti u rezultate popisa i navesti da žive vani, jer oni stvarno žive vani, a ne u BiH. Dobili smo netačne podatke, a trebalo je prikazati stvarno stanje. Priča da neko nekoga hoće izbrisati gumicom, a nije uspio puškom je zloupotreba. Jako licemjerno je gurati svoje eksperte da drže politički stav, a političari da ne preuzmu odgovornost da se kompromis postigne. Konkretno, kolega Bakir Izetbegović nije bio spreman za kompromis i stvorena je vrlo loša situacija - rekao je Ivanić na konferenciji za medijie u Banjoj Luci.

RS ne koči put u EU

Prozvao je bošnjačke političke partije, rekavši kako su "Bošnjaci insistirali da se u Ustavu stavi broj ministara po rezultatima popisa". Kako je istakao, smatra da je licemjerno da se kaže kako to nije važno.

Govorio je i o predstojećem obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici, ocijenivši da poruke o tome "ko je dobrodošao, a ko nije, predstavljaju politiku koju Sarajevo, prije svega bošnjački dio Sarajeva, mora zaustaviti".

- Previše je toga bilo u posljednjih godinu dana. Otkazivanje posjete predsjednika Nikolića zbog privođenja Nasera Orića je apsolutno neprihvatljivo. To ne može biti normalno, a očito je da se u tom dijelu BiH to smatra normalnim. Nije normalno da premijer Srbije dođe da se pokloni žrtvama Srbrenice, a doživi onakav napad. Nije normalno da srpski član Predsjedništva BiH bude napadnut napad od reisa, šefa Islamske zajednice i uleme, da nema šta tražiti u mjestu odakle su krenuli ratni zločini - rekao je Ivanić.

Po njemu, dio građanskog i multietničkog svijeta treba da izrazi osudu te je rekao kako "priča da RS i srpski predstavnici koče put BiH ka EU nije tačna".

Posjeta Njemačkoj

Osvrnuo se i na  i posjetu članova Predsjedništva BiH Njemačkoj i susretu s kancelarkom Angelom Merkel.

- Kancelarka Merkel ima vrlo izbalansiran pristup, puno balansiraniji nego mnogi koji političku karijeru grade u BiH. Njemačka je istinski opredijeljena za napredak BiH, te je najavila da će omogućiti dodatna financijska sredstva da pomogne poljoprivredu u BiH, odnosno u RS kako bi lakše prevazišla eventualne teškoće u primjeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju - rekao je Ivanić.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.