SAZNAJEMO Zvanični podaci Granične policije

Za sedam mjeseci u BiH ušlo 42.627 Arapa

M. AŠČIĆ

U prvih sedam mjeseci ove godine u Bosnu i Hercegovinu ušlo je 42.627 građana iz arapskih zemalja, zvanični su podaci Granične policije BiH, koji su u posjedu „Dnevnog avaza“.

 

Učestali dolasci

Ovo je prvi put da državna policijska agencija objavi zvanične podatke o broju dolazaka arapskih državljana. Do sada su to radile turističke organizacije, ali s čijim se podacima dosta špekuliralo.

Prema podacima Granične policije, najveći broj građana koji je ušao u BiH dolazi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata - 19.887, a zatim iz Kuvajta 11.103.

Na trećem mjestu po broju dolazaka su građani Kraljevine Saudijske Arabije. Njih je za sedam mjeseci u BiH ušlo tačno 9.385.

Kada su u pitanju građani Katara, njih je došlo u BiH ukupno 1.531, a najmanji je broj državljana Jordana - 721.

Kada se pogledaju podaci Turističke zajednice Kantona Sarajevo iz septembra prošle godine, evidentan je porast broja dolazaka državljana iz arapskih zemalja. Naime, za prvih sedam mjeseci prošle godine u posjeti Sarajevu boravilo je 1.815 građana iz Saudijske Arabije, a iz Ujedinjenih Arapskih Emirata 4.201 državljanin, te Kuvajta 1.751.

Nove aviolinije

Sve je veći broj i novih aviolinija iz Saudijske Arabije ka BiH.

Prema podacima turističkih zajednica, Arapi se u našoj zemlji pretežno zadržavaju u prosjeku od pet do deset dana, dok nemali broj njih iznajme ili kupe kuće za boravak i do mjesec. Mnogi kupuju i grade i nekretnine širom BiH, gdje su već izgrađena brojna arapska naselja.

Brojke

19.887 građana UEA

11.103 građanina Kuvajta

9.385 građana Saudijske Arabije

1.531 građanin Katara

721 građanin Jordana

NA VRH

Podijeli članak na