Tramp treba hitno da reagira na Balkanu

Glas Amerike

Tramp treba hitno da reagira na Balkanu

Administracija predsjednika Donalda Trampa (Trump) treba da postupi hitno da bi se sačuvali mir i stabilnost na Balkanu, piše američki analitičar Danijel Server (Serwer).

Kako navodi “Glas Amerike”, dugogodišnji ekspert za područje jugoistočne Evrope predočava i opcije za rješavanje poljuljane političke i sigurnosne situacije na zapadnom Balkanu. 

Pojačana diplomatija

Server jedan od glavnih uzroka nestabilnosti vidi u miješanju Rusije, za koju navodi da ne želi prozapadni i prodemokratski razvoj tog dijela Evrope. Analitičar ističe da su i Kongres i Bijela kuća obaviješteni o njegovim preporukama.

“Glas Amerike” navodi da Server ne predviđa novi veliki rat na području zapadnog Balkana. Međutim, on ne isključuje izbijanje nasilja zbog esktremista u Albaniji, Makedoniji i Srbiji, koji bi prema njegovom mišljenju mogli da dovedu do novog talasa etničkog čišćenja, zločina protiv čovječnosti, pomjeranja granica, dalje islamske radikalizacije, kao i kolapsa postojećih institucija u regionu.

Navodi se da se Server zalaže za pojačanu zapadnu diplomatsku i ekonomsku intervenciju, za sprečavanje novog haosa na Balkanu i pri tom nudi i tri opcije, dok lično podržava samo jednu. 

Prva opcija bila bi dalje sprovođenje politike evropske integracije Zapadnog Balkana, koju je Evropska unija promovisala uspješno sve do nedavno. SAD su priskakale u pomoć, ali samo kada bi našim transatlantskim partnerima pomoć zatrebala. Međutim, Evropa je trenutno ophrvana nizom teškoća – od Bregzita, migrantske krize, povećanog uticaja ekstremne desnice, do neslaganja o opstanku evrozone - piše Server. 

  • Danijel Server
    Danijel Server (Danijel Server)

Navodi se da se on osvrnuo i na predloge pojedinih analitičara, ali i političara, o novom prekrajanju granica. 

- Tu opciju lično odbacujem kao ideju, koja je ne samo suprotna američkim interesima, već ide protiv osnovnih demokratskih vrijednosti SAD - navodi se u Serverovom tekstu.

Server navodi da treća opcija predviđa mnogo aktivnije američko angažovanje nego do sada. 

-Bila bi to nova američka inicijativa, ali u oblasti samo nekoliko najvažnijih pitanja, uključujući ustavnu reformu u Bosni i Hercegovini, status Kosova i pitanje imena Makedonije - piše analitičar.

Rusko uplitanje

“Glas Amerike” navodi da su prema Serverovoj ocjeni dvije najmekše mete ruskog uplitanja na području zapadnog Balkana - Republika Srpska i Makedonija.

Rusija će učiniti apsolutno sve što može da spriječi ulazak Makedonije u NATO, kao što se borila protiv ulaska Crne Gore u NATO, dok će u Republici Srpskoj preduzeti sve što bude mogla da Milorad Dodik nikada ne prihvati nijedan prijedlog za ustavnu konsolidaciju Bosne i Hercegovine”, ocjenjuje Server i dodaje je da je na Americi da to promijeni. 

Navodi se da je on pohvalio početne korake potpredsjednika Majka Pensa (Mike Pence), koji je slično svom prethodniku Džozefu Bajdenu (Joseph Biden), preuzeo vodeću ulogu u određivanju politike SAD prema zapadnom Balkanu.

“Glas Amerike” navodi da je Server ohrabren Pensovim stavima prema iznijetim na nedavnom sastanku američko-jadranske povelje (A5), u Crnoj Gori i podsjeća da Grupu A 5 čine Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Albanija i Makedonija, uz Crnu Goru, dok su posmatrači Srbija, Kosovo i Slovenija.

Server smatra da i Kongres treba da odigra energičniju ulogu što se tiče Zapadnog Balkana.

Važno je da američke diplomate, naročito naši ambasadori u regionu, imaju osjećaj da Kongres stoji iza njih. Poslije odlaska Obamine i dolaska Trampove administracije naše diplomate možda nisu bile sigurne da li će Kongres da ih podrži. Nadam se da će moje pisanje biti korisno u tom pogledu”, piše Server.

On na kraju predlaže i imenovanje specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan sa zadatkom da procijeni uspjeh i nedostatke u sprovođenju mirovnih sporazuma u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, kao i da daje konkretne preporuke za dalju američku politiku rješavanja sadašnjeg zastoja u jugoistočnoj Evropi.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH