BIH

Otkud ''marble'' i ''ashima'' na sarajevskim ulicama za dvije KM?

Preprodavci cigarete prodaju na sarajevskim pijacama

E. TRAKO – K. KEŠMER

19.2.2018

Dobar dan, molim vas jednu šteku ''ashime''. To vam je 15 maraka - hvala, prijatno.

Ovako teče razgovor na mostu u sarajevskom naselju Otoka. Ništa drugačije nije ni na pijacama Markale i Ciglane, gdje se prodaju cigarete nesvakidašnjih brendova, bez akciznih markica, ispod stola, za stalne, naviknute mušterije.

Isti otrov

- Što bacati pet maraka za kutiju cigara kad ih ima za dvije marke. Isto je to, otrov - otrov – govori nam jedan od stalnih mušterija prodavača na Ciglanama.

Rijetko će neko na pijacama pronaći cigarete poznatih i originalnih brendova. Cigarete pakovanja ''marble'' i ''ashima'' koje se, kako pišu evropski mediji, proizvode u dalekoj Kini, na bh. ulicama mogu se kupiti za svega dvije marke po kutiji, a ako uzimate šteku, onda je jeftinije! Kada upitate prodavača na ulici gdje nabavlja ove cigarete, odgovara diplomatski i neodređeno: ''Donesu mi.''

Nema ih u legalnoj prodaji u Bosni i Hercegovini. Potvrdio je to za naš list i Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oprezivanje (UIO) BiH.

- Ove cigarete koje ste spomenuli ne prodaju se zvanično na tržištu BiH. Niko ih legalno ne distribuira - kaže Kovačević.



Kovačević: Nisu u legalnoj prodaji

On za naš list naglašava da je evidentno i da je svima jasno da i u našoj zemlji postoji crno tržište duhana. Već odavno.

- Logično je da zbog povećanja akciza koje se događa od 2009. godine praktično svake godine Upravni odbor UIO donosi tu odluku o posebnoj ili minimalnoj akcizi na cigarete i duhan, a u pravcu usklađivanja oporezivanja akcizom s legislativom EU, postoji crno tržište. Iz godine u godinu podizanje tog opterećenja akcizom vjerovatno određene grupe ljudi navode na nelegalnu prodaju duhana i duhanskih proizvoda – dodaje Kovačević.

Dodao je da za preciznije podatke o oduzetim cigaretama i duhanu treba pitati entitetske inspektorate jer su kontrole pijaca, maloprodajnih mjesta, u njihovoj nadležnosti.

Jedan od švercera duhanom i cigaretama s kojim su reporteri ''Avaza'' razgovarali otkrio nam je da cigarete koje on prodaje po BiH dolaze s Kosova.



Ulična prodaja nesvakidašnjih brendova iz Kine. A. Durgut

- Ne mogu više ništa govoriti, ne želim da me uhapse – kaže naš sagovornik.

Nakon kraćeg uvjeravanja, otkrio nam je kako on nabavlja robu. 

- Ide to u manjim količinama. Polako, ali sigurno. Čim si gladan, povučeš previše, uhvate te, padneš i ideš u zatvor. Onako, ne treba biti gladan. Moja roba je s Kosova. Te cigarete prave se u posebnim ilegalnim fabrikama. Eto, dosta od mene – govori nam ovaj švercer.

Kako pokazuju izvještaji policijskih agencija u regionu i Evropi, primjera radi iz Rumunije, lani su među najviše švercovanim cigaretama upravo bile ''ashima'' i ''marble'' te, ''mermer'', ''plugarul'', ''jin ling'' i ''marlboro'', a šverceri su najčešće iz Moldavije, Ukrajine, Bugarske, Njemačke, Srbije, BiH, Hrvatske, Letonije, Mađarske, Turske i Rumunije.

- Krijumčari su organizirani i dobro opremljeni. Rade noću i šverc cigaretama je postao ozbiljan problem u našem okruženju – stoji u izvještaju granične policije Rumunije. 

Galić: Česte zapljene

Krivična djela

I Granična policija BiH izuzetno je aktivna po pitanju oduzimanja duhana i nelegalnih cigareta.

- Samo u posljednje dvije godine bh. graničari su zaplijenili 247.983 kutija cigareta bez akciznih markica, tržišne vrijednosti 788.094 KM. Zbog nedozvoljenog prometa raznih vrsta roba i izbjegavanja carinskog nadzora nadležnim tužilaštvima podnesena su 64 izvještaja zbog 64 krivična djela, za koja su prijavljene 124 osobe – kazao je Zoran Galić, direktor Granične policije BiH.

Neefikasan sistem kontrole

Jedan od razloga za dobro razvijeno crno tržište u BiH je neefikasan sistem kontrole i sprečavanja prodaje. Inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove u 2015. godini oduzeli su tek 513,3 kilograma nelegalnog rezanog duhana i 936 kutija cigareta različitih proizvođača te 111 ručno punjenih kutija cigareta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.