ZASTOJI

Kadrovi SDA, HDZ-a i SDS-a nisu ispunili zadaću

Ustavni sud BiH: Razmatranje izvršenja odluke 22. marta

S. DEGIRMENDŽIĆ

17.3.2018

Ustavni sud BiH i zvanično je objavio dnevni red plenarne sjednice zakazane za 22. mart. Sud će razmatrati izvršenje više odluka, među kojima je i ona iz juna prošle godine kojom su neustavnim proglašene pojedine odredbe Zakona o krivičnom postupku BiH i Zakona o obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) BiH. 

Posljednjih dana brojni su apeli, prvenstveno međunarodnog faktora u BiH, da prije ove sjednice, na kojoj bi neustavne odredbe mogle biti stavljene van snage, ti zakoni budu usklađeni s Ustavom BiH.

Neodgovorno ponašanje

Već je poznato da bi stavljanjem van snage zakonskih odredbi koje su osnovni alat u rukama pravosuđa u brojnim predmetima došlo do blokade nastavka istraga i drugih pravosudnih radnji. No, sve su to činjenice koje su nadležnim institucijama, a i međunarodnoj zajednici, bile poznate već 1. juna prošle godine, kada je Ustavni sud BiH te zakone proglasio neustavnim.

Uprkos tome, tek posljednjih dana mnogi su počeli apelirati i pozivati na hitno usvajanje rješenja koja Parlament BiH nije uspio ni proučiti. Pritom, niko se od odgovornih do neki dan, iako je prošlo devet mjeseci od odluke Ustavnog suda, nije ozbiljnije pozabavio ovim pitanjem.

Kolegij Predstavničkog doma Parlamenta BiH na sjednici održanoj 4. jula prošle godine od Vijeća ministara zatražio je da izradi i u parlamentarnu proceduru dostavi izmjene Zakona o OSA-i i Krivičnog zakona.

Izostale mjere

No, Kolegij, u čijem su sastavu kadrovi HDZ-a Borjana Krišto, SDA Šefik Džaferović i SDS-a Mladen Bosić, narednih mjeseci nije od Vijeća ministara tražio informaciju o tome hoće li u zadatom roku i biti ispoštovana odluka Ustavnog suda.

Kolegij nikad nije pozvao Vijeće ministara i predsjedavajućeg Denisa Zvizdića na odgovornost zbog probijenih rokova za provedbe odluka Ustavnog suda, kao ni Josipa Grubešu, ministra pravde, i Dragana Mektića, ministra sigurnosti.

Ministarstvo pravde bilo je zaduženo za izmjene Zakona o krivičnom postupku, a Ministarstvo sigurnosti BiH za izmjene Zakona o OSA-i. No, jasno je da kolegij SDA - HDZ - SDS, iz čijih su stranka Zvizdić, Grubeša i Mektić, nije poduzeo nikakve mjere, jer su to njihove stranačke kolege. Kolegij čak ni informaciju o tome dokle se došlo s provedbom odluke Ustavnog suda nikad nije stavio na dnevni red sjednice Predstavničkog doma, izbjegavši tako raspravu o ovom pitanju.

Jednostrani prijedlog

Indikativno je da se sad u parlamentarnoj proceduri našao prijedlog izmjena Zakona o krivičnom postupku jedne stranke, i to SDA, koja je i pravila i usvajala raniji zakon koji je sud proglasio neustavnim. Uz to, SDA želi usvajanje ovog zakona po hitnoj proceduri, što znači da u njega ne mogu biti uvršteni nijedan amandman ni primjedba.

Zakon o OSA-i

Za sada je neizvjesno hoće li se na sjednici Predstavničkog doma zakazanoj za 21. mart naći Nacrt zakona koji predlaže Ministarstvo pravde BiH, jer on još nije uvršten na predloženi dnevni red sjednice Vijeća ministara zakazane za 20. mart. S druge strane, na dnevnom redu te sjednice nalazi se Nacrt zakona o izmjeni Zakona o OSA-i.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.