OTKRIVAMO

Parlament potpuno eliminiran iz nadzora nad radom OSA-e

Mehmedagić: Radi bez nadzora | Zvizdić: Snosi veliki dio krivice

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

19.3.2018

Vijeće ministara BiH na sutrašnjoj sjednici razmatrat će izvještaj o radu Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH za prošlu godinu. Naravno da je za javnost tajna šta se nalazi u ovom dokumentu. No, zabrinjava činjenica da je za informacije o radu OSA-e od jula prošle godine u potpunosti uskraćen i Parlament BiH.

Ključni dokument

Osim što je Zajednička komisija za nadzor nad radom OSA-e u potpunoj blokadi od jula prošle godine, jasno je da je uvid Parlamenta u rad jedne od najznačajnijih agencija za sigurnost u BiH onemogućio i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.  

Naime, Zakon o OSA-i jasno kaže da je „predsjedavajući Vijeća ministara nadležan da podnosi Predsjedništvu i Parlamentarnoj skupštini BiH koncizni godišnji izvještaj o aktivnostima Agencije“. U prošloj godini Zvizdić takav izvještaj, koji se inače podnosi do maja tekuće godine za prethodnu godinu, nije dostavio.

Skandalozno je i što je Parlament BiH potpuno isključen i iz donošenja Godišnje platforme o obavještajno-sigurnosnoj politici BiH, ključnom dokumentu na kojem se temelje aktivnosti OSA-e, na čijem se čelu nalazi Osman Mehmedagić.

Odredbom člana 7. Zakona o OSA-i utvrđeno je da Vijeće ministara priprema, Predsjedništvo BiH odobrava Godišnju platformu, a Parlament je usvaja. Parlament BiH ovaj dokument u prošloj godini nije razmatrao ni usvojio. Ni platforma obavještajno-sigurnosne politike za 2018., koju je Vijeće ministara utvrdilo u oktobru prošle godine, iako je sad druga polovina marta, nije se našla pred Parlamentom.

Faksimil orjentacionog plana Predstavničkog doma | Zakon propisao jasne nadležnosti

Neispunjeni plan

Stoga je pitanje na osnovu kojeg dokumenta OSA djeluje kada jedan od temeljnih dokumenata za njen rad nije usvojen onako kako propisuje zakon. I je li rad OSA-e legalan ako dokumenti na osnovu kojih zasniva svoje aktivnosti nisu doneseni u skladu sa zakonom? Posebno je zanimljivo da je Kolegij Predstavničkog doma PSBiH u smjernicama za rad u prošloj godini uvrstio i usvajanje ove platforme, ali i godišnjeg izvještaja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH o aktivnostima OSA-e BiH.

No, taj plan nije ostvaren. I u ovogodišnjem orjentacionom planu rada Predstavničkog doma navedeno je da će biti razmatrani Zvizdićev izvještaj o aktivnostima OSA-e te Platforma o sigurnosnoj politici.

Hoće li do toga i doći, znat će se vrlo brzo, jer je rok Zvizdiću da upozna parlamentarce s aktivnostima OSA-e u prošloj godini maj, a on do sada nije poštovao te zakonske odredbe. No, bez obzira na ishod realizacije planova o radu Doma, koji se očigledno ne provode, apsolutno je jasno da je Parlamentu BiH potpuno uskraćen uvid u rad OSA-e, što je direktno kršenje zakona.

Zvizdić se ušutio o oružju  

Činjenica je da je ukidanjem parlamentarnog, civilnog nadzora nad radom OSA-e nadzor prepušten isključivo vlasti i Izvršno-izvještajnom odboru s Denisom Zvizdićem na čelu, a u kojem su još Mirko Šarović (SDS) i Vjekoslav Bevanda (HDZ). No, najviše ovlasti, ali i odgovornosti je na Zvizdiću, jer Zakon o OSA-i jasno kaže da predsjedavajući Vijeća ministara „nadzire rad Agencije i snosi političku odgovornost za njen rad“.

Ovo znači da Zvizdić, koji se prije više od mjesec pravdao da ne zna ništa o uvozu oružja za MUP RS, a kojem je Osman Mehmedagić, direktor OSA-e, dao pozitivno mišljenje na zahtjev o uvozu, ne radi taj posao kako treba ili je znao za uvoz 2.500 pušaka. U prilog tome ide i Zvizdićeva najava iz februara da će ispitati sve o načinu uvoza spornih pušaka, a prošlo je više od mjesec, a on nije ništa učinio.

Vezane vijesti
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.