ZAKONI

Jaka lokalna samouprava temelj svakog razvijenog društva

Fena

21.3.2018

Predsjedništvo Skupštine Saveza općina i gradova Federacije BiH razgovaralo je danas na sjednici u Sarajevu o određenim zakonima, ali i projektima na kojima rade od početka ove godine.

Direktorica Saveza i gradova FBiH Vesna Travljanin u izjavi novinarima skrenula je pažnju da je, po Zakonu o principima lokalne samouprave, Savez zakonski zastupnik članica pri svim nivoima vlasti, ali da se to zaobilazi i ne poštuje.

- Donose se zakoni bez konsultacije s nama - kaže ona.

Istaknula je da će, u namjeri da ispune strategijom utvrđene ciljeve, ubuduće mnogo agresivnije nastupati kroz debate, rasprave i na druge načine da bi postigli ciljeve jer se to, kako je kazala, od njih traži.

- Lokalna samouprava zaista treba da ojača jer je temelj svakog razvijenog društva - naglasila je.

Predsjednik Predsjedništva Skupštine Saveza Hamdo Ejubović stava je da općine trpe posljedice sistema podijeljenih nadležnosti gdje je lokalna samouprava najniži nivo, kojeg svi oni jači prilično iskorištavaju.

Predstavnici Saveza općina i gradova u FBiH podsjetili su danas da lokalne zajednice imaju prvi kontakt s građanima, te da viši nivoi moraju imati više razumijevanja prema njima.

Većinu potreba stanovništvo zadovoljava upravo na nivou lokalne zajednice, a svega deset posto traže na višim nivoima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.