STAVOVI

Dodik: Ivanić je obmanuo građane RS

Srna

23.3.2018

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je pismo članu Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladenu Ivaniću, u kojem je izrazio oštro protivljenje načinu na koji je usvojena Strategija vanjske politike BiH za period 2018.-2023. i pozvao ga da povuče svoju saglasnost sa ovog dokumenta, koji je već činom objavljivanja nanio nemjerljivu štetu Republici Srpskoj.

- Izražavam svoje oštro protivljenje načinu na koji ste, mimo konsultacija sa institucijama Republike Srpske, praktično samostalno, usvojili jedan od najvažnijih akata koje donosi Predsjedništvo BiH, a riječ je o Strategiji vanjske politike BiH za period 2018.-2023.

Smatram da dokument ove važnosti niste smjeli usvojiti bez prethodne javne rasprave u odgovarajućim institucijama u Republici Srpskoj, čime ste na najgrublji način omalovažili međunarodni kapacitet Republike Srpske, garantiran i Dejtonskim mirovnim sporazumom. Institucije Republike Srpske ste ignorirali i zaobišli i nakon što ste glasali za jedan ovako štetan dokument, jer niste našli za shodno da ikoga u Republici Srpskoj obavijestite o njegovom usvajanju", istaknuo je predsjednik Srpske u pismu upućenom Ivaniću.

Dodik je u pismu podsjetio da je zaključkom sa sjednice Predsjedništva BiH, od 23. avgusta 2017. godine, zadužena radna grupa za izradu Strategije vanjske politike BiH.

- Zbog čega institucije Republike Srpske, za praktično godinu i po, nisu bile u prilici da učestvuju u izradi ovog dokumenta, pitanje je na koje Vi i Vaš ministar inozemnih poslova dugujete odgovor javnosti Republike Srpske. Bez želje da ulazimo u pravopisni i gramatički debakl ovog dokumenta, te potpune besmislice kojima obiluje tekst Strategije, želim da Vas upozorim da ste učinili još jedan opasan presedan, i to na kraju svog mandata, načinom na koji ste usvojili pomenuti dokument - istakao je Dodik u pismu.

On je naveo da "posljednji dokument koji se ticao pravaca vanjske politike BiH usvojen je 2003. godine, s tim da je njegovom usvajanju prethodila jednogodišnja javna rasprava unutar BiH, odnosno Republike Srpske, FBiH i Distrikta Brčko."

U pismu se podsjeća da je tek nakon obavljenih javnih rasprava, Predsjedništvo BiH usvojilo taj akt, koji je prethodno usaglašen na svim nivoima vlasti u BiH.

- Sadržaj Strategije, usvojene 13. marta 2018. godine, nije samo obmana domaće javnosti, koja je zainteresirana za jedan takav akt, nego i međunarodne zajednice, za koju ste očito i napisali jedan ovakav neozbiljan dokument, simulirajući jedinstvo bar po pitanju vanjske politike. Time ste samo unijeli dodatni razdor na unutrašnjem planu, i to samo pola godine prije opći izbora u BiH - ocijenio je Dodik.

On je dodao da "u usvojenoj Strategiji vanjske politike BiH, između ostalog, stoji da bi BiH trebala aktivno pratiti zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku EU i da bi u tom smislu trebalo unaprijediti sistem pridruživanja vanjskopolitičkim izjavama i restriktivnim mjerama EU prema trećim zemljama i subjektima".

Dodik je upitao Ivanića da li je, prije nego što je glasao za ovaj dokument, razmislio da navedeni stav iz Strategije sugerira i usvajanje sankcija Ruskoj Federaciji, s kojom Republika Srpska ostvaruje značajnu privrednu saradnju.

- Vidljivo je da ste glasanjem za pomenutu Strategiju pokušali van snage staviti Rezoluciju Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti, prihvatajući odredbe o NATO integracijama BiH. Smatram krajnje neodgovornim da ste na isteku svog mandata usvojili jedan tako važan dokument, čime praktično svoju neodgovornost i neozbiljnost ostavljate u nasljeđe članu Predsjedništva iz Republike Srpske koji će vas zamijeniti - naglasio je Dodik.

Da bi jedan organ pristupio izradi strategije, naveo je Dodik u pismu, neophodno je najprije ustanoviti ciljeve vanjske politike BiH. "Neću Vas iznenaditi ako kažem da naši vanjskopolitički ciljevi, mislim na Republiku Srpsku i FBiH, nisu usaglašeni, te je izrada strategije bez jasnog cilja potpuna besmislica", istaknuo je Dodik.

- S obzirom na to da ste glasali za ovaj dokument, obmanuli građane Republike Srpske, mislim da bi i za Vas bilo korisno da povučete svoju saglasnost s ovog dokumenta, koji je već činom objavljivanja nanio nemjerljivu štetu Republici Srpskoj - poručio je Dodik u pismu upućenom Ivaniću.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.