ILIDŽA

Načelnik Ilidže traži od Konakovića 400 obećanih kontejnera

S današnje sjednice: Vijećnica Jahić skrenula pažnju na zabrinjavajući problem

A. T.

29.3.2018

14.08

Tokom sjednice Općinskog vijeća Ilidža načelnik Senaid Memić tražio je od Elmedina Konakovića da ispuni riječ i da im da 400 kontejnera. On je istaknuo da na području Ilidže nema nijedan novi kontejner. 

- Nije tačno da će se ''Rad'', "Vodovod i kanalizacija" ili bilo ko ponašati onako kako treba, jer mi nismo gradska općina. A da smo gradska općina, bili bismo još gori jer, dok smo bili u sastavu grada i devet općina, bili smo zadnji. Nikad se ništa nije moglo uraditi – rekao je Memić.

Vijećnik Tarik Stambolić, koji je istupio iz SDA i koji sada djeluje samostalno, odgovorio je Memiću da se zna ko je nadležan za kontejnere i ko ih treba dati.   

- Načelnik dobro zna zašto taj ko je nadležan ne da i u kakvim su odnosima ljudi s Ilidže s direktorom preduzeća koje nama treba dati kontejnere. To uopće nije do premijera Elmedina Konakovića. On nije dužan nama davati kontejnere – rekao je Stambolić.

12.48

U toku je 14. redovna sjednica Općinskog vijeća Ilidža. Nakon vijećničkih pitanja i inicijativa, prisutnima se obratio i načelnik općine Ilidža Senaid Memić, koji se osvrnuo na govor vijećnice Naše stranke Azre Jahić, koja je skrenula pažnju na problem seksualnog uznemiravanja vijećnica. Memić je kazao da je Jahić spomenula vrlo ozbiljnu stvar i da treba istrajati u tome te ovaj problem prijaviti nadležnima, kao i nevladinim organizacijama. Dodaje da svaki vid uznemirivanja, kao i mobing treba biti prijavljen.

Naime, vijećnica Jahić pokrenula je inicijativu za pokretanje procedure izmjena i dopuna Etičkog kodeksa za izabrane zvaničnike Općine Ilidža, a koje se odnose na zaštitu rodne ravnopravnosti i sprečavanje seksualnog uznemiravanja i diskriminacije.

- Moje kolegice u drugim općinskim i gradskim vijećima doživjele su neugodne situacije od svojih kolega unutar vijećničkih klupa i bile podvrgnute jednom vidu verbalnog seksualnog uznemiravanja. Kako se ovo ne bi ponovilo, a ni desilo u Općinskom vijeću Ilidža, podnosim ovu inicijativu s ciljem prevencije i zaštite svih kolega i kolegica od krajnje zabrinjavajućeg ponašanja – rekla je, između ostalog, Jahić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.