SVEČANOST

U Bugojnu obilježena godišnjica formiranja Armije RBiH

Az. M.

15.4.2018

Danas je u Bugojnu obilježena 26. godišnjica od formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine. Nekoliko stotina građana, predstavnika boračkih organizacija i udruženja općine Bugojno, okupilo se ispred Centralnog šehidskog spomen-obilježja u centru grada, gdje je položeno cvijeće i proučena Fatiha pred duše 349 šehida Bugojna, koji su svoje živote ugradili u slobodu naše zemlje.

U ime općine Bugojno, načelnik Hasan Ajkunić okupljenima je, čestitajući ovaj značajan datum iz bh. historije, govorio o značaju obilježavanja 15. aprila, Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine.

- Volite svoju vojsku, čuvajte i pazite je. Ako to ne budete radili, bit ćete prisiljeni čuvati i paziti tuđu vojsku. Ova historijska poruka mnogo toga govori. Volio bih da zakon o demobilisanim borcima što prije uđe u Parlament i da konačno borci krenu s korištenjem prava iz budućeg zakona. Mi im imamo pravo pomoći na tom putu – poručio je načelnik Ajkunić.

Predsjednica općinske i kantonalne organizacije porodica šehida i poginulih boraca Džemka Đelilović pozvala je na jedinstvo Bošnjaka i svih koji vole Bosnu i Hercegovinu.

- Radimo za bolju budućnost naše djece i unuka, poštujmo se, cijenimo i ne dozvolimo da se nikad više zlo, koje je bilo u periodu od 1992. do 1995., ne ponovi – poručila je Džemka Đelilović.

U svom je obraćanju glavni imam Sultan-Ahmedove džamije u Bugojnu Edin ef. Kukić, čestitajući Dan Armije RBiH, prisutnima posebno poručio:

- Bosna i Hercegovina je naša majka. Nije siroče onaj ko majku izgubi, nego je siroče onaj ko se majke odrekne. Nemojmo se odreći naše majke, ona ima dušu, ona ima tijelo, ona ima svoju krv. Naša majka ima krv, a naša krv i krv naše majke su naši šehidi. Nemojmo dopustiti da ono najsvetije u prošlosti što smo imali i dali za ovu našu majku, neko drugi bude u prilici ponižavati, zaboraviti ili, ne daj, Bože, trajno zabraniti na sjećanje, kao što je bio period u kojima se to ostvarivalo – poručio je ef. Kukić, koji se ispred Centralnog šehidskog spomen-obilježja pojavio s djecom, polaznicima mekteba u Sultan-Ahmedovoj džamiji.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.