PROCESI

Meddžida Kreso neće imati mirnu penziju, krivično će odgovarati!

Piše: M. AŠČIĆ

20.4.2018

Meddžida Kreso, bivša predsjednica Suda BiH, počinila je ozbiljno krivično djelo u predmetu protiv suspendirane sutkinje ove institucije Azre Miletić, kojoj je Apelaciono odjeljenje pravosnažno ukinulo prvostepenu presudu i proglasilo Državni sud nenadležnim za ovaj predmet! 

Cijeli postupak prebačen je na mjesno nadležni sud, a to je Općinski sud u Sarajevu. Sud BiH o tome je jučer zvanično informirao i javnost.

Krivična prijava

To znači, smatraju pravni eksperti, da Kreso neće imati mirnu penziju i da će morati krivično odgovarati najmanje za zloupotrebu službenog položaja. Jer, upravo je Kreso, kao predsjednica, odredila da se ovaj postupak vodi pred Sudom BiH, koji za to uopće nije bio nadležan. To je Apelaciono odjeljenje i utvrdilo, a Miletić je još 2015. godine upozoravala i tražila prenošenje nadležnosti.

Sve njene žalbe, međutim, Kreso je odbila. Presudom Apelacionog odjeljenja, pokazalo se da Kreso nije bila u pravu, odnosno da je svjesno zloupotrijebila položaj. Azra Miletić jučer nam je rekla da će protiv Kreso i svih i sudija koji su kršili zakon pod njenim utjecajem uskoro podnijeti i krivične prijave.

- Ovdje je sve jasno i ništa nije bilo slučajno. Ali, svi koji su u lancu odgovornosti bit će prijavljeni, jer su mnogi prekršili i zakon od strane sudije - rekla nam je Miletić.


Da je u predmetu „Miletić“ Kreso počinila nezakonitosti, potvrdio je i aktuelni sudija Suda BiH Sreto Crnjak. On je još krajem 2016. svim sudijama Suda BiH poslao pismo u kojem ih obavještava o postupanjima Kreso i u drugim predmetima. Potvrdio nam je jučer da je poslao ovo pismo mailom i da je trpio jednu vrstu osvete od predsjednice Kreso, jer je „upozoravao da ovaj sud Miletić ne može suditi“.

U pismu koje se odnosi na sutkinju Miletić, Crnjak je podsjetio na „reakciju predsjednice kada je na posljednjoj Opštoj sjednici, na kojoj se odlučivalo o izuzeću postupajućeg sudije u krivičnom predmetu protiv optužene sudije Azre Miletić, izrazio ozbiljno mišljenje da je Sud BiH ovaj predmet trebao delegirati drugom sudu, jer to zahtijevaju zakonski razlozi, a o čemu postoje i odluke Ustavnog suda BiH“.

 Reakcija javnosti


- U jednom drugom krivičnom postupku protiv drugog sudije Suda BiH, predmet je delegiran drugom sudu. Dakle, u pitanju je različito postupanje u istim situacijama i okolnostima. Rekao sam da moramo imati u vidu i reakciju javnosti za slučaj da sudija Azra Miletić bude oslobođena optužbe, odnosno reakciju u smislu “vrana vrani oči ne vadi“ - napisao je Crnjak te dodao:

- Poznata vam je reakcija predsjednice (Kreso, op. a.):„Otkud ti to da sudija Azra Miletić može biti oslobođena. To je tvoj uticaj na postupajućeg sudiju.“ Zamislite, kao da svi, pa i predsjednica, ne znamo da je zakonska pretpostavka da je svako nevin dok se njegova krivica ne dokaže u zakonitom sudskom postupku.

Miletić unaprijed osuđena

- Pa, zar je Azra Miletić unaprijed osuđena od predsjednice, koja se zdušno borila da joj sudi Sud BiH, jer će u protivnom optužnica propasti. Kakva je to optužnica koja ne može proći bilo koji sud, a ne samo Sud BiH – napisao je u pismu Crnjak.

(Sutra u nastavku pisma donosimo: Kako je Kreso određivala podobne sudije i presignirala određene predmete)











-








Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.