BIH

Jajce: Borba učenika protiv segregacije

E. C.

23.4.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Učesnici USAID-ovog projekta re:Generacija danas su u Jajcu održali dijalog o aktivizmu sa članovima Vijeća učenika koji su prošle godine spriječili osnivanje još jedne škole koja ih je trebala razdvojiti na osnovu etničke pripadnosti.

- Uspjeli smo zaustaviti podjelu škole, ali naša borba nije gotova. Sada iza sebe imamo cijelu armiju učenika istomišljenika koji su spremni pokrenuti promjene - poručili su Nikolas i Aida, učenici srednje strukovne škole iz Jajca. 

Fenomen dvije škole pod jednim krovom jedan je od najvećih problema obrazovnog sistema u BiH, jer na direktan način pravi segregaciju učenika na osnovu njihove etničke pripadnosti.

Uz podršku nastavnika i roditelja, jajački srednjoškolci su prošle godine uspjeli dobiti borbu protiv lokalnih vlasti i spriječiti osnivanje još jedne takve škole, pokazavši cijeloj zemlji da mladi mogu biti pokretači i nosioci pozitivnih promjena u BiH.

Osim razgovora s učenicima, svoju posjetu Jajcu Ambasadori pomirenja su iskoristili i da porazgovaraju sa načelnikom Općine Jajce, Edinom Hozanom. Tema sastanka bila je trenutna situacija u ovoj općini i podrška koju donosioci odluka pružaju mladima.

S istim ciljem uspostavljanja pomirenja i zajedništva, naročito među mlađim generacijama, Ambasadori pomirenja su danas razmijenili iskustva sa mladim Jajčanima te razgovarali o izazovima i savjetima za buduće inicijative i slične aktivnosti.

I ova posjeta, kao i ostali projekti ambasadora, će biti ekranizirana i prikazana u okviru dokumentarnog filma o re:Generaciji čija se premijera očekuje krajem ljeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.