BIH

BiH ima sve manje prijatelja

Selimović: Ne može BiH uvijek biti u fokusu

S. NUMANOVIĆ

24.4.2018

- Ne treba pretjerivati u reakcijama zašto se BiH nije posvetila sva pažnja na jučerašnjem sastanku Komiteta za vanjske poslove (AFET) Evropskog parlamenta – upozorio je poslanik iz Švedske u ovom tijelu, porijeklom iz BiH, Jasenko Selimović. 

Osvrćući se na jučerašnju raspravu ovog tijela, na kojoj je najviše riječi bilo o Turskoj, Albaniji i Makedoniji, on je rekao da je to prirodno.

Samit u Sofiji

- O BiH će se dosta pričati na predstojećem samitu u Sofiju. Na tom skupu, 17. maja, doći će do susreta na vrhu između EU i šest država zapadnog Balkana. Nadam se da će nakon tog susreta biti i dosta dobrih stvari za BiH, te da će se ubrzati reformske aktivnosti, bez obzira na to što su ove godine kod nas opći izbori – ističe on u razgovoru za „Avaz“.  

Selimović očekuje u narednim mjesecima i da se Evropska komisija izjasni o odgovorima na Upitnik. Smatra da će eventualna dodatna pitanja BiH stići i znatno prije kraja ove ili početka naredne godine.

- Evropska komisija sada ocjenjuje odgovore BiH na Upitnik. Dok se to ne desi, na nama neće biti fokusa. Kada Komisija ocijeni odgovore, taj materijal onda ide na mišljenje 28 država EU. Ne očekujem da to traje dugo.

Ali, nije na nama da razmišljamo o tome. Mi trebamo nastaviti i ubrzati provođenje reformi na koje smo se obavezali – ističe on.

Upitan da prokomentira upit poslanice Željane Zovko, je li Evropska komisija spremna na pad Vlade nakon općih izbora u BiH, Selimović je odgovorio da nije razumio šta poslanica Zovko misli ili hoće sa svojim pitanjem.

- Izbori se i provode da bi se formirala nova vlada. To je sasvim standardno u svakoj demokratskoj državi – kaže on.

Navodi i da ne dijeli mišljenje poslanika Tonina Picule, koji je tamnim bojama oslikao situaciju u BiH.

- On je iznio svoju ocjenu situacije. Mislim da ima više reformi koje su provedene i provode se u BiH i naša se zemlja ipak razvija u dobrom taktu. Naravno, ima problema, izbori dominiraju političkom scenom zbog čega su reforme usporene, što mi je žao. No, ne mislim da je stanje u BiH sve lošije. I nema potrebe da se situacija u BiH „ocrnjava“ i pravi ružnijom nego što jeste – rekao je Selimović.

Izborna kampanja

Upozorio je i da se sve ne treba pretvoriti u temu za izbornu kampanju.  

- EU je nadnacionalan cilj i interes svih u BiH. Stoga, ne treba praviti partijsku politiku od toga. EU je nevjerovatno važan cilj i budućnost svake zemlje. Time se ne treba igrati, pojeftinjavati i prodavati u kampanji.

BiH ima previše neprijatelja i novi joj ne trebaju. Ako EU pretvorimo u pitanje političke kampanje, onda samo hranimo neprijatelje. BiH nema puno onih koji joj pomažu. Na veoma malo mjesta postoje visoki zvaničnici koji su spremni pomoći. Ne moramo ih tjerati od nas. Naprotiv! – posebno naglašava Selimović.

On je, na kraju, naglasio da BiH mora sve više pratiti EU, uključujući i njenu vanjsku politiku.

- Ako hoćemo biti dio Unije, onda moramo poštivati zajednički cilj, zajedničku vanjsku politku i napore koje pravimo. Za mene je bitno da se to uskladi. To se od nas i traži – zaključuje Selimović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.