U Neumu danas počinje Energetski samit

Fena
25.04.2018 07:44

U Neumu danas počinje Energetski samit, koji će okupiti četiri stotine najvećih stručnjaka iz elektroenergetskog sektora i donosioce odluka, a razgovarat će o rješenjima aktuelnih problema u sektoru koji ima ogroman potencijal za razvoj privrede u BiH.

Samit, koji traje do 27. aprila, zajedno organiziraju USAID-ov projekt ''Investiranje u sektor energije'' (EIA) i Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ), kroz projekte "Poticanje obnovljivih izvora energije u BiH" i "Poticanje energetske efikasnosti u BiH", a pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energiju u FBiH i Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske.

Samitu će prisustvovati najviši zvaničnici iz BiH, predstavnici političkih partija te ambasadori.

- Identificiranje problema, diskusije i formuliranje preporuka i rješenja je koncept šest panela i dvije tehničke radionice, nakon kojih ćemo imati jasnu viziju ko su pokretači, a ko kočničari reforme energetskog sektora u Bosni i Hercegovini - istaknuo je direktor USAID EIA projekta Ognjen Marković.

Investiranje u sektor energije, održivi razvoj energetskog sektora u BiH kroz obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost, plin i ugalj kao energente, tržište energije, investiciona klima za ulaganje u energetski sektor, regulatori kao okosnica razvoja energetskog sektora te njihova uloga u energetskoj efikasnosti ključne su teme panela Energetskog samita.

Panelisti posljednjeg panela u kojem će se govoriti o viziji razvoja energetskog sektora u BiH bit će predstavnici parlamentarnih stranaka na državnom nivou, nakon što budu upoznati s ključnim preporukama samita.

Također, posebno je organiziran i trening za predstavnike medija da bi se bolje upoznali o svim temama relevantnim za energetski sektor te kvalitetnije izvještavali javnost o svim tim procesima, saopćili su organizatori. 

NA VRH