GODIŠNJICE

Cazinska buna - 68 godina kasnije

A. SADIKOVIĆ

6.5.2018

U organizaciji Udruženja „Kladuša je naša“ u Velikoj Kladuši danas će biti organizirano obilježavanje 68. godišnjice Cazinske bune, jednog od najkontroverznijih događaja, odnosno „događanja naroda“ u bivšoj državi. Cazinsku bunu digli su seljaci, poljoprivrednici, zbog nametnutog otkupa, u kojem je država tražila dvostruko više žita, stoke, odnosno svih poljoprivrednih proizvoda, i to 6. maja 1950. godine. Tog je dana i ugušena, a odigrala se na području Cazina i Velike Kladuše te u susjednim područjima, u Hrvatskom Cetingradu i Slunju.

O ovom događaju šutjelo se pola stoljeća, a cijeli je kraj plaćao cijenu u siromaštvu i zabrani razvoja. Progovorilo se o tome tek kroz knjigu Vere Kržišnik-Bukić „Cazinska buna 1950“. 

Da podsjetimo, za učešće u buni na smrt je tada osuđeno 16 učesnika, a 14 je izvršeno. Više od 240 učesnika kažnjeno je na višegodišnje zatvorske kazne, a 115 porodica s oko 800 članova prisilno je preseljeno u Srbac i Brezu. Općinsko vijeće Cazin donijelo je 2011. godine Rezoluciju o rehabilitaciji žrtava bune i ustanovilo 6. maj kao dan sjećanja na žrtve Cazinske bune. Godinu kasnije i Skupština USK donijela je takvu rezoluciju.

U Velikoj Kladuši će danas, inače prvi put, biti organizirano obilježavanje godišnjice historijskim časom na kojem će govoriti autorica knjige „Cazinska buna“ Vera Kržišnik-Bukić i Ahmet Čović, sin Ale Čovića, jednog od organizatora Cazinske bune.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.