STAVOVI

Ismet Bajramović: Vlada želi preuzeti Sindikat

Bajramović: Kongres nakon izbora?!

S. KURT

11.5.2018

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH Ismet Bajramović nije bio obaviješten niti zna zbog čega je jučer održan sastanak grupe sindikalista, a na poziv Samira Kurtovića, koji je predsjedavao Kongresom održanim 22. februara. 

Bajramović je samo dobio informaciju da je sastanak održan, da je riječ o grupi koja podržava Redžu Kurića, koji je na nedavno prekinutom kongresu bio jedan od kandidata za predsjednika.

Legalni put

- Statut Sindikata ne poznaje prekide, nastavke ili kongrese zakazane od neformalnih grupa i oni mogu sjediti i okupljati se koliko žele. Oni su neformalna grupa, pa da iza sebe imaju ne znam ni ja koliko granskih sindikata. Sve se mora raditi legalnim putem. Sada se o svemu treba očitovati Glavni odbor i donijeti odluku o mjestu i održavanju novog kongresa – kaže Bajramović.

On ne želi previše komentirati navode koji su se pojavili nakon neodržanog kongresa da je Redžo Kurić „vladin čovjek“, da je njegova kandidatura dogovorena u kabinetu federalnog premijera Novalića.

- Zašto se toliko insistira na Kurićevoj kandidaturi? Bilo je prijedloga nekih granskih sindikata da se i Kurićeva i kandidatura drugog kandidata Šatorovića povuku, da bude više kandidata, održan novi kongres. No, oni imaju plan, čuo sam o tome, da navodno privremeno izaberu Kurića, naprave vanredni kongres... Sve to kako bi preuzeli imovinu Sindikata, ugasili Sindikat BiH, formirali federalni sindikat. Onda bi birali novo rukovodstvo, na vanrednom kongresu – kaže Bajramović.

Ističe da je čuo da je Zlatko Hurtić, Novalićev savjetnik, dobio zadatak da „odradi“ sav posao u vezi sa Sindikatom.

- Sve postaje i smiješno i žalosno. Oni se bave tim, a mi šest mjeseci nemamo sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća, nije povećana minimalna plaća, dobivaju saveznike u rušenju Općeg kolektivnog ugovora, radnici postaju nesigurni. Radi se na tome da radnike pretvore u robove, a Sindikat u vladin instrument – ističe Bajramović.

Nakon izbora

Prema njegovim riječima, u ovom momentu i situaciji kakva jeste, novi kongres najbolje bi bilo održati u oktobru, nakon općih izbora.

- Novi kongres ne možemo održati u uslovima kad imamo ovakav odnos i Vlade i premijera prema Sindikatu, kad smatraju da je Sindikat pod njihovom šapom. Oni samo žele preuzeti Sindikat i doviđenja radnička prava – zaključuje Bajramović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.