TUZLA

Ne želim trpjeti siledžijstvo u SDA!

Ostavku najavio nakon što ga je Bego Gutić gađao flašom

A.H.-K.Ke.

8.7.2018

Neslaganja u tuzlanskoj SDA, koja su već poprimila razmjere ozbiljnog rascjepa, a svoju kulminaciju svađama i tučama, nastavljena su i posljednjih dana, kada je predsjednik Povjereništva SDA Tuzla Hazim Rančić podnio ostavku na tu funkciju.

Oslijepljen bijesom

Kako smo ranije objavili, Rančić se našao u nemilosti smijenjenog premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića. Sukob je nastao prilikom formiranja izbornih lista.

Gutić, čija je sujeta povrijeđena nakon što su za jedan dan smijenjeni i on i njegova vlada, nije bio sretan što je Rančić za nosioca liste SDA za Skupštinu TK predložio jednog uglednog tuzlanskog ljekara i univerzitetskog profesora. Gutić je na čelu liste htio vidjeti svoje ime.

Nakon glasne prepirke, Gutić, oslijepljen bijesom što nije prvi na listi, na Rančića je nasrnuo te ga gađao flašom. Rančić je nakon toga napustio sjednicu i najavio svoju ostavku, što se na kraju i desilo. U izjavi za „Dnevni avaz“ to je i potvrdio.

- Tačno je da sam dao ostavku na mjesto predsjednika Povjereništva SDA Tuzla. Razloge podnošenja ostavke objasnio sam u dopisu koji sam uputio organima stranke i ne želim od toga praviti nikakvu senzaciju. Moj stav je jasan - ničije siledžijstvo ne želim trpjeti, a javnost zna o čemu je riječ. I dalje ostajem član SDA i sve ću činiti da stranka i ljudi u njoj koji to zaslužuju dobiju povjerenje građana na predstojećim izborima – kazao nam je kratko Rančić, jedan od osnivača SDA u regiji sjeveroistočne Bosne.

Kako saznajemo, Rančić je čekao reakciju viših organa stranke, odnosno određenu sankciju prema Gutiću. No, reakcija je izostala, a Gutić je nagrađen i dobio je što je tražio – prvi je na listi SDA za Skupštinu TK.

Najveća kriza

Tuzlanska SDA od svog osnivanja do danas preživjela je mnoge krize i unutarstranačke svađe koje su uzrokovale osipanje kadrova, ali slučajevi siledžijstva kakvo je proteklih dana demonstrirao Bego Gutić, do sada nisu zabilježeni.

Možda i najveću krizu SDA Tuzla doživjela je nakon što je s čela ovog stranačkog ogranka smijenjen Mirsad Kukić, koji je odmah potom osnovao novu stranku PDA te krenuo u rekonstrukciju Vlade TK, na čelu koje je bio upravo Gutić.

Pokrenut novi bunt članstva?

Rančićeva ostavka na stranačke funkcije ozbiljno je uzdrmala ovaj dio SDA. Rančić, naime, važi za uglednog člana stranke koji ima veliki broj svojih sljedbenika. Upravo bi Rančićevo nezadovoljstvo i ostavka mogli rezultirati većim buntom članstva koje podržava Rančića.

S tim u vezi spominju se i masovni odlasci iz stranke, a sve je dodatno podgrijao izostanak reakcije stranačkog vrha iz Centrale SDA u Sarajevu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.