CIKBIH

Prijavilo se rekordnih 80.788 glasača iz dijaspore

Rok istječe večeras u ponoć

Piše: S.DEGIRMENDŽIĆ

24.7.2018

Večeras u ponoć istječe rok za prijave za glasanje izvan BiH na općim izborima zakazanim za 7. oktobar. Do danas se Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH prijavilo oko 80.788 birača iz dijaspore, kazala je za „Avaz“ Maksida Pirić, portparol CIK-a.  

Inače, ovaj broj na poslijeratnim izborima u BiH je rekordan i pokazuje do sada najveću zainteresiranost dijaspore da glasa na izborima u domovini. Inače, na lokalnim izborima 2016. iz dijaspore je bilo prijavljeno oko 60.000 glasača.

Premda naša dijaspora broji nešto više od milion građana razasutih diljem svijeta, do sada nije bilo većeg interesa za izlazak na izbore u matici, a i ovaj broj od oko 80.000, iako rekordan, još je mali u odnosu na ukupan broj onih koji vode porijeklo iz BiH, a žive u inozemstvu.


 Pirić: U toku obrada prijava 

- Ovaj broj u odnosu na ranije izborne godine jeste iznenađujući. Do sada je obrađeno oko 33.000 prijava i, kada završimo kompletan proces provjere, jer prijave primamo večeras do ponoći, znat ćemo tačan broj prijavljenih - kaže Pirić.

Do sada je utvrđeno da nešto više od 2.600 prijava ne ispunjava uvjete. U slučajevima gdje je bilo moguće upozoriti pošiljaoce na nedostatke, CIK je to i učinio, a s građanima BiH koji žele glasati van zemlje CIK je ostvario više hiljada kontakata putem maila ili info-telefonske linije, putem kojih su građani tražili dodatne informacije.

Također, Pirić kaže i da je povećan broj građana iz inozemstva koji prijavljuju glasanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u svijetu, a CIK će naknadno odlučiti u kojim sve DKP-ima će moći glasati.

- Ukoliko u nekim konzulatima ili ambasadama ne bude moguće glasati, ti građani će moći glasati putem pošte – kaže Pirić.

Za glasanje izvan BiH na izborima 7. oktobra prijavilo se najviše naših građana koji žive u Hrvatskoj, i to 7.367, zatim Njemačkoj 4.616, Srbiji 2.991, Švedskoj 2.948, Švicarskoj 2.731 te Austriji 2.753.

Ove brojke odnose se na već obrađene prijave.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.