TRAGEDIJE

Džafić: Svi smo utučeni, ne ponovilo se!

Čekat ćemo istražne organe da završe svoj posao, kaže Džafić

E. Trako

25.8.2018

Iako se nije oglašavao nakon stravične nesreće u kojoj su se sudarila dva teretna voza u Jablanici, Enis Džafić, direktor “Željeznica FBiH”, jučer je, prvi put nakon nesreće, kazao za naš list da su svi utučeni i da saosjećaju sa porodicama nastradalih.

   Premješten u Sarajevo  

- Sve nas je ovo mnogo potreslo. To su naše kolege i svi smo u šoku. Ne ponovilo se više nikada – kazao je Džafić.

O uzrocima i bilo čijoj odgovornosti za sada ne želi govoriti.

- Nemojte, molim vas, da dolijevamo ulje na vatru. Sačekat ćemo izvještaj nadležnih organa, prije svih Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, i onda ćemo utvrditi šta je bio uzrok nesreće. Niko neće bježati od odgovornosti niti će iko biti zaštićen. Ali, ne bih o tome govorio dok ne dobijemo rezultate istrage – dodao je Džafić.

Podsjetimo, u nezapamćenom sudaru dva voza poginuli su mašinovođe Fehim Turčinović i Jasmin Ceranić, dok je Haris Karić teže povrijeđen.

Karić je jučer iz bolnice “Safet Mujić” premješten na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu i njegovo stanje je stabilno.

Željeznički saobraćaj normaliziran je jučer prije podne nakon što su uklonjeni smrskani vagoni i lokomotive te materijal koji se prosuo iz vagona teretnog voza, koji se kretao iz Sarajeva.

 Uspostavljen saobraćaj

- Nakon teške željezničke nesreće koja se dogodila u željezničkoj stanici Jablanica, otklonjene su posljedice sudara dvije teretne kompozicije i stekli su se uvjeti za nesmetan, redovan i siguran željeznički saobraćaj na ovoj dionici. Još nije poznat uzrok nesreće u kojoj su život izgubila dva uposlenika ŽFBiH, dok je treći teško povrijeđen – saopćeno je iz “Željeznica FBiH”.

Dženaza Fehimu Turčinoviću bit će danas na mezarju Vardište u Dragovićima, a Jasminu Ceraniću na mezarju Glavica u Varešu. Obje dženaze su u 13 sati  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.