BIH

Olimpijski centar "Jahorina": Modernizovan sistem vještačkog osnježavanja

Dopremljena i 24 topa za snijeg i 40 lansera

OC Jahorina

Srna

30.8.2018

Olimpijski centar (OC) "Jahorina" intenzivno se priprema za narednu ski-sezonu, u toku su radovi na stazama i sistemu za vještačko osnježavanje, a već su dopremljena i 24 topa za snijeg i 40 lansera, saopćeno je danas iz ovog centra. 

Generalni direktor OC "Jahorina" Dejan Ljevanić kaže da je iskopano više od pet kilometara cjevovoda za sistem za vještačko osnježavanje kojim će biti pokriveno novih 6,5 kilometara staza i biće uvezana cijela planina - od Poljica do Prače.  

Prema njegovim riječima, svi gosti i skijaši koji već sada planiraju buking znaju da Jahorina više nikada neće imati problem sa skijanjem.

To je ono što daje sigurnost i skijašima i investitorima koji se odluče na gradnju hotela da njihov izbor bude baš naša planina - rekao je Ljevnaić, ističući da je cilj OC "Jahorina", kao i drugih ski-centara, da godišnje rade minimum 120 dana skijaške sezone.  

On je pojasnio da iskustvo pokazuje da vještački snijeg treba praviti tokom cijele sezone, i kada nema potrebe, jer je skijanje mnogo ljepše kada se taj snijeg pomiješa sa prirodnim.

Ljevnaić kaže da je Jahorina, što se tiče potencijala, lider u regionu jer ima neke strateške prednosti u odnosu na ostale ski-centre - prelijepu planinu, veliki grad i međunarodni aerodrom u blizini, odlične hotele, prateće sadržaje, ali i ozbiljnu podršku ljudi.  

On Jahorinu vidi kao mjesto gdje posao može dobiti veliki broj ljudi iz cijelog regiona, te kao zamajac turističke privrede.

Jahorina je šansa za ovaj dio BiH i Republike Srpske. Sa sigurnošću koju daje osnježavanje, svako dobija šansu u svom biznisu, od ski- škola, ski-rente, proizvođača hljeba, mesa, sira - rekao je Ljevanić. 

On ističe da je u punom jeku ljetna sezona na olimpijskoj ljepotici, koja je počela 29. juna, te da Jahorina zaista živi 365 dana u godini.

On je najavio da će šestosjed Poljice raditi sve vrijeme kako bi gosti imali priliku za panoramsku vožnju žičarom, te da se biciklom popnu na vrh. 

- Nudimo vožnju tjubingom na poligonu na Poljicama, što je dobra ljetnja atrakcija - kaže Ljevanić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.