SUD BIH

"Šaran i ostali": Operacija "Sana 95" rađena po propisima

Odbrana je uložila više žalbi koje dokazuju da je s povratnicima postupano čovječno

Arhiv

BIRN

5.9.2018

U nastavku suđenja za zločine počinjene u Bosanskoj Krupi, odbrana Samira Šabića uložila je plan "Sane 95", kojim želi pokazati da je ova operacija rađena po propisima.

Šabićev advokat Hamdija Velagić uložio je gotovo 60 materijalnih dokaza, a među njima i tabelarni plan operacije "Sana 95", kojim, kako je rekao, želi pokazati da je kretanje civila u zoni borbenih dejstava bilo zabranjeno.

- Ovaj plan sadržava naredbe za kontrolu terena i objekata, ali i najvažniji dio koji se tiče mog branjenika je sprečavanje ulaska civila u zonu borbenih dejstava, čime dokazujemo da je sve rađeno po propisima. Ovim planom to je bilo strogo zabranjeno - kazao je Velagić.

Tužilaštvo BiH tereti Jadranka Šarana, Samira Šabića i Zijada Kadića za ubistva i nečovječno postupanje prema stanovništvu srpske i hrvatske nacionalnosti na području Bosanske Krupe.

Prema optužnici, Šaran je bio načelnik Stanice javne bezjednosti (SJB) u Bosanskoj Krupi, Šabić komandir Policijskog odjeljenja u Jasenici, a Kadić policajac. Šaran je optužen i za neopravdano odgađanje povratka ratnih zarobljenika.

Odbrana je uložila i više naredbi, izvještaja i potvrdi Štaba civilne zaštite koje se odnose na organizirani povratak stanovništva u Bosansku Krupu, kao i o organizaciji i radu javne kuhinje.

Suđenje će se nastaviti 19. septembra, kada će Kadić svjedočiti u svoju korist.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.