IZBORI

Ispunjeni svi uvjeti za novo brojanje glasova

Stranke se, tražeći novo brojanje, referirale na član 5.30 Izbornog zakona, koji jasno ističe ko i kako može tražiti novo brojanje, ali i poništenje izbora

CIK: Svakodnevno dobivaju zahtjeve političkih subjekata

Piše: M. AŠČIĆ

13.10.2018

Zbog sumnje na brojne neregularnosti u izbornom procesu, nakon SDP-a i Nezavisnog bloka, i Savez za bolju budućnost BiH zatražio je jučer od Centralne izborne komisije (CIK) ponovno brojanje glasova, i to u cijeloj Federaciji BiH.

Pisana forma 

Stranke se referiraju na Izborni zakon BiH, odnosno na član 5.30. U tom članu jasno je pojašnjeno kada može doći do ponovnog brojanja glasova, a kada do poništavanja izbora i provođenja novih.

Tako u stavu 1 ovog člana Zakona piše:

- Nakon što CIKBiH utvrdi i objavi izborne rezultate, općinska izborna komisija, ovjerena politička stranka, koalicija, lista nezavisnih kandidata ili nezavisni kandidat mogu zahtijevati od CIKBiH da ponovo broji glasačke listiće u određenim izbornim jedinicama u kojima su se politička stranka, koalicija, lista nezavisnih kandidata ili nezavisni kandidat kandidirali za izbore.

Faksimil Izbornog zakona BiH: Šta predviđa član 5.30

Nadalje, u članu 5.30 stav 4 pojašnjava se da CIKBiH može razmatrati zahtjev za ponovno brojanje glasačkih listića ako su ispunjeni sljedeći uvjeti, a prenosimo ih u cijelosti:

1) da je zahtjev podnesen u pisanom obliku i da ga je potpisao akreditirani posmatrač, skupina od 50 ili više birača koji su glasali na istom biračkom mjestu, nezavisni kandidat, predsjednik političke stranke, nosilac liste nezavisnih kandidata ili bilo koji od predsjednika političkih stranaka koje su formirale koaliciju ili općinsku izbornu komisiju; 

2) da su u zahtjevu tačno navedene činjenice koje opravdavaju ponovno brojanje, uključujući članke ovog zakona koji nisu poštovani ili su prekršeni;

3) da je u zahtjevu naveden približan broj glasačkih listića za koje se vjeruje da nisu ispravni;

4) da je u zahtjevu navedeno kako bi ova povreda zakona utjecala na izborne rezultate

5) da je zahtjev podnesen CIK-u u roku od tri dana od dana kada je CIKBiH objavio izborne rezultate.

Dodjela mandata 

U članu ovog zakona definirano je i da CIK nalaže ponovno brojanje glasačkih listića ako utvrdi da je učinjena povreda ovog zakona i da ta povreda utječe na dodjelu mandata.

Sudeći prema Zakonu, uvjeti za ponovno brojanje ili poništenje izbora su ispunjeni, a kako sada stvari stoje, CIK mora postupiti po zahtjevu političkih stranaka i narediti ponovo brojanje glasova, ne samo za članove Predsjedništva BiH nego za sve nivoe vlasti. U prilog tome govori i činjenica da je bilo 400.000 nevažećih listića.

Šta Zakon kaže o ponavljanju izbora 

U poglavlju 14 Izbornog zakona, u kojem se navode ponovni odgođeni i prijevremeni izbori, u članu 14.1 piše:

- Ponovni izbori provode se na temelju istih kandidatskih lista i istih izvadaka iz CIK-a koji su korišteni na poništenim izborima i provode se na dan koji odredi CIKBiH, a najkasnije 14 dana od dana pravomoćnosti odluke CIK-a o poništenju izbora.

Hadžović: Ima itekako osnova

Vedran Hadžović, bivši član CIK-a, kazao je jučer za „Dnevni avaz“ da su ispunjeni uvjeti da se glasanje i ponovi.

- Osnovi razlog za ponavljanje je taj ako bi broj glasova mogao utjecati na konačni izbor, a kako je mnogo nevažećih listića, posebno za Predsjedništvo BiH i RS, koji bi mogli utjecati na konačan ishod, onda će se najvjerovatnije i ići na ponovno glasanje. Za to itekako ima osnova, jer je mala razlika među kandidatima. Zbog toga je ovaj član Zakona i bitan i zato to stranke i traže - rekao nam je Hadžović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.